3 трика за готвене на пилешко, с които ще „превъртите играта“


3 трика за готвене на пилешко, с които ще „превъртите играта“
Снимка: iStock

Пилешкото месо е предпочитаният протеин за много домакини. То е универсално, по-постно от повечето меса и с лек вкус, което го прави съставка, която може да се впише в почти всеки невегетариански план за хранене.

Независимо дали търсите бързо ястие за седмицата или основно ястие за специален повод, пилешкото може да задоволи вашите нужди.

Но колкото повече начини за приготвяне на пиле има, толкова повече клопки дебнат. Като по-постно месо, то може лесно да стане жилаво и синьо, ако се готви твърде дълго. Това е още по-смущаващо поради факта, че подобно на други видове домашни птици, то представлява по-висок риск за здравето от другите видове месо и следователно трябва да се готви на по-висока температура.

Вижте още: Уникален черешов пай с готово маслено тесто (ВИДЕО)

Поради тези причини се нуждаете от възможно най-много трикове за готвене на пиле и за щастие днес ще ви дадем няколко.

Пилешките бутчета се заливат с вряща вода

Пилешките бедра са пълни с вкус, но няма нищо апетитно в топчетата мазна кожа, които трябва да дъвчете, за да стигнете до месото. Искате кожата да е тънка и хрупкава, но може да е трудно да се постигне, без да препечете останалата част от бедрото. Тази привидно безнадеждна ситуация обаче може лесно да бъде избегната с най-простата съставка: вода.

Преди да приготвите бутчетата, поставете ги върху решетка над тава за печене и бавно ги залейте с вряла вода. Когато видите кожата да се свива, знаете, че техниката работи. След това ги подсушете и продължете с готвенето, както предпочитате.

Трикът се крие в предварителното топене на мазнината. Топенето е процесът, при който суровата мазнина се топи и отделя водното си съдържание, превръщайки се в сочна експлозия на вкуса, която прави тлъстото месо толкова сочно.

Накиснете в саламура, за да запазите влагата

Солта често се свързва с премахването на влагата, а не с увеличаването ѝ, но се оказва, че накисването на пилето в солена вода е ключът към постигане на сочност. Когато месото се готви, неговите мускулни влакна се стягат, изцеждайки влагата. Солената вода помага за отпускането на мускула, предотвратявайки го да се свие плътно, като същевременно го инжектира с повече влага.

Стремете се към съотношение от 5% до 8% сол спрямо теглото. За пилешките гърди трябва да отделите само 30 минути за саламура, но можете да ги оставите да престоят една нощ, ако имате време. Ако носите цяло пиле, трябва да планирате предварително. Минимум 12 часа трябва да бъде вашата цел, но можете да го оставите до два дни.

Добавете мляко

Ако никога не сте приготвяли пилето си в мляко, време е да започнете. Да, същата течност, която слагате в кафето си, се комбинира идеално с птиче месо.

Рецептата на Джейми Оливър включва леко запържване на цяло пиле в тенджера, преди да добавите лимон, градински чай, чесън, пръчка канела и много мляко. Канела и мляко звучат повече като основата на есенна поръчка за лате, отколкото като печено пиле, но тази рецепта ще промени начина, по който мислите за тази вкусова комбинация.

Добавянето на лимонов сок води до подсирване на млякото, което обикновено е кошмар за готвачите, но в този случай това е същината на рецептата. Деликатната извара създава сос, подобен на сирене, а останалата течност кара пилето да стане толкова крехко, че пада от костта и се топи в устата ви.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама