От експерт: 10 съвета как да се справите с безпокойството


От експерт: 10 съвета как да се справите с безпокойството
Снимка: iStock

Практически съвети от Мередит Артър за справяне с безпокойството и прекаленото мислене, които ви насърчават да развиете по-здравословни мисловни модели и практики за самообслужване.

1. Разпознайте и признайте тревожността

Разбирането, че тревожността е често срещано човешко преживяване и признаването на нейното присъствие е първата стъпка към нейното управление. Разпознаването на тревожността помага да демистифицирате и намалите нейната власт над вас.

2. Внимателност и присъствие

Практикуването на внимателност може значително да намали прекаленото мислене. Да присъстваш в момента помага за прекъсване на цикъла на безпокойство и прекомерно мислене, като измества фокуса от минали съжаления или бъдещи притеснения.

3. Самосъстрадание

Отнасяйте се към себе си със същата доброта и разбиране, както бихте предложили на приятел. Състраданието към себе си включва признаване на борбите ви без осъждане и предлагане на комфорт и грижа.

4. Идентифицирайте когнитивните изкривявания

Да се ​​научите да разпознавате когнитивните изкривявания, като катастрофално или черно-бяло мислене, може да помогне при предизвикването и промяната на тези негативни мисловни модели.

5. Поставете граници

Установяването на граници е от решаващо значение за психичното здраве. Това включва определяне на ограничения върху използването на социални медии, служебни ангажименти и дори лични взаимоотношения, за да защитите вашето психическо благополучие.

6. Разработете здравословни навици

Създаването и поддържането на здравословни навици може да осигури стабилност и чувство за контрол. Редовните упражнения, правилният сън и балансираната диета са основни за справяне с безпокойството.

7. Използвайте дихателни техники

Простите дихателни упражнения могат да бъдат мощни инструменти за успокояване на ума и намаляване на безпокойството. Техники като дълбоко дишане или метода 4-7-8 могат да се практикуват навсякъде и по всяко време.

8. Приемане и отпускане

Приемането, че някои неща са извън вашия контрол, може да помогне да се отървете от ненужните притеснения. Съсредоточете се върху това, което можете да контролирате и пуснете това, което не можете.

9. Водене на дневник и екстернализиране на мисли

Записването на вашите мисли и чувства може да осигури яснота и усещане за облекчение. Воденето на дневник помага за екстернализиране на вътрешните тревоги, което ги прави по-лесни за управление.

10. Потърсете професионална помощ, ако е необходимо

Не се колебайте да потърсите помощ от специалист по психично здраве, ако тревожността стане непреодолима. Терапията и консултирането могат да предоставят персонализирани стратегии и подкрепа за ефективно управление на безпокойството.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама