Кралица Виктория: Бабата на Европа


Кралица Виктория: Бабата на Европа
Снимка: изд. Апостроф

Кралица Виктория е родена на 24 май 1819 година. На 18-годишна възраст тя става кралица на Великобритания и успява да управлява цели 63 години, което я превръща в най-дълго служещия монарх в Европа по онова време. Виктория постига много неща за този период от време - управлява през периода на британски империализъм, разширява Британската империя и се превръща в императрица на Индия.

Детството и юношеството ѝ са доста затворени и преминават под егидата на майка й и Джон Конрой, нейният личен асистент. Всъщност, бъдещата принцеса няма никакви преживявания в реалния живот. Тя е възпитана със строги правила и разпоредби, известни като "системата Кенсингтън". Виктория описа детството си като "доста меланхолично".

ДОРА ГАБЕ: ЛЮБОВЧИЙКАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ХАЙЛАЙФ

След коронясването си на 18-годишна възраст, кралица Виктория се среща с много потенциални ухажори от кралските къщи в цяла Европа. Тя обаче се влюбва в принц Алберт от Германия. Женят се през 1840 година. Новата кралска двойка се радват на много близки, интимни отношения, които по-късно са описани в нейния дневник.

И докато Виктория радушно приема сексуалния аспект на брака си, тя истински се бори с произтичащите от това бременности, които самата тя нарича "сянката на брачния живот". Виктория често се оплаква от физическите, умствените и емоционалните жертви, които се налага да направи. Чувства се като "разплодно животно", затова и отказва да кърми всичките си деца. Въпреки тези неразположения, Виктория и Алберт създават 9 деца за 17 години. Към днешна дата историците вярват, че Виктория е страдала от силна следродилна депресия, която е продължила с години, заради близките по години раждания. В дневника ѝ са открити признания като "Грозното бебе е доста неприятно нещо, но дори и хубавото такова е ужасно".

Въпреки социалния си консерватизъм, Виктория е страстна жена. В семейното ѝ ложе доста често могат да бъдат чути разпалени и емоционални скандали. От друга страна, членовете на домакинството заявяват, че кралицата има страхотно чувство за хумор и се смее шумно.

19-ти век е време на безпрецедентна експанзия за Великобритания както по отношение на промишлеността, така и на империята. Викторианският период бележи и голям напредък в науката и технологиите. Става известен като "парна епоха", позволяваща на хората лесно да пътуват из Обединеното кралство и по света.

Разбира се, кралица Виктория е емблематична за този период. Под нейно управление Британската империя започва да се простира по цял свят. През 1877 г. е назначена за императрица на Индия, по инициатива на империалиста Дизраели. Известно е, че в края на епохата хората създават поговорката "Слънцето никога не залязва над Великобритания".

През последните десетилетия от живота и царуването си кралица Виктория получава прякора "Баба на Европа". Прякорът има много буквална обосновка – всичките ѝ 9 деца се женят в различни европейските кралски семейства, а многобройните ѝ внуци, веднъж пораснали, правят същото. По този начин, почти няма монарх в Европа, който да не е близък или далечен роднина на кралица Виктория.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама