Когато съжалявам не е достатъчно


Когато съжалявам не е достатъчно
Снимка: iStock

Ето 10 урока, които ще ви помогнат по-ефективно да  изразявате извиненията си.

1. Петте езика на извиненията

Точно както езиците на любовта, хората имат различни начини да получават извинения. Петте езика на извиненията са: изразяване на съжаление, поемане на отговорност, реституция, искрено покаяване и искане за про

2. Не всички извинения са еднакви

Едно общо "Съжалявам" може да не е достатъчно за всички. Извиненията трябва да бъдат съобразени с езика на извиненията на човека, за да бъдат смислени и ефективни.

3. Разбиране на предпочитанията за извиненията

Важно е да знаете как хората в живота ви предпочитат да получават извинения. Разбирането на това може да помогне за по-ефективно разрешаването на конфликти.

4. Изразяване на съжаление

За някои най-важната част от извинението е израз на скръб или съжаление за причиняване на болка. Признаването на емоционалното въздействие на действията си показва съпричастност.

5. Приемане на отговорност

Поемането на пълна отговорност за действията си е ключово. Казването "сгреших" показва, че сте готови да признаете грешката, вместо да отклоните вината.

6. Компенсация

Някои хора трябва да видят осезаеми усилия, за да оправят грешното. Това може да означава компенсиране чрез действия, които демонстрират ангажираността ви да поправите нанесените щети.

7. Истинско разкайване

Искреното извинение трябва да включва ангажимент за промяна на поведението и не повтаряне на обидата. Това показва растеж и желание за усъвършенстване.

8. Искане на прошка

За някои е важно някой да иска прошка изрично. Това отваря вратата за помирение и позволява на пострадалия  да възвърне чувството за контрол.

9. Извинението не гарантира незабавна прошка

Дори добре изнесеното извинение не означава моментална прошка. Търпението и позволяването на времето на другия да се излекува са от съществено значение

10. Извиненията укрепват отношенията

Когато се правят правилно, извиненията не само заздравяват отношенията, но и могат да ги укрепят. Научаването да се извинявате по начин, който резонира с другите, насърчава доверието и емоционалната интимност.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама