Как да спрете да отлагате


Как да спрете да отлагате
Снимка: iStock/Guliver

1. Разберете основните причини

Отлагането често произтича от страх, липса на мотивация или чувство на претоварване. Идентифицирането на тези първопричини е от решаващо значение за ефективното им справяне.

2. Поставете ясни цели

Конкретни, измерими, постижими, подходящи и ограничени във времето цели помагат да се осигури яснота и насока, което улеснява предприемането на действия.

Вижте още: 7 начина как дисциплината променя живота ви

3. Разделете задачите на по-малки стъпки

Големите задачи могат да бъдат смущаващи. Разбиването им на по-малки, управляеми стъпки може да намали претоварването и да улесни стартирането.

4. Приоритизирайте задачите

Фокусирайте се първо върху задачите с голямо въздействие (тези, които носят най-значими резултати). Използвайте методи като матрицата на Айзенхауер, за да определите приоритетите.

5. Използвайте техники за управление на времето

Техники за управление на времето и планиране могат да ви помогнат да управлявате времето по-ефективно и да ви държат на път.

6. Елиминирайте разсейването

Идентифицирайте и минимизирайте разсейването във вашата среда. Това може да включва изключване на известията, създаване на специално работно пространство или задаване на граници с другите.

7. Изградете самодисциплина

Последователността и самоконтролът са жизненоважни. Създайте рутинни процедури и навици, които поддържат производителността, и се придържайте към тях.

Вижте още: Как да спрете стремежа към перфектност, за да живеете тук и сега

8. Развийте мислене за растеж

Прегърнете предизвикателствата и гледайте на провалите като на възможности за учене и растеж, а не като на неуспехи.

9. Грижете се за здравето си

Физическото и психическото здраве оказват значително влияние върху производителността. Уверете се, че спите достатъчно, храните се здравословно, спортувате редовно и управлявате стреса.

10. Наградете себе си

Въведете система за възнаграждение, за да се мотивирате. Празнувайте малки победи и постижения, за да поддържате мотивацията и да натрупате импулс.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама