Как да работите със сянката си


Как да работите със сянката си
Снимка: iStock

Ако не се научите да се изправяте пред своята сянка, ще продължавате да я виждате в другите, защото външният ви свят е просто отражение на вътрешния. – Карл Юн. 

Понятието за сянката е разработено за първи път от швейцарския психиатър и психоаналитик Карл Юнг. Юнг вярва, че изследването на сянката е от съществено значение за личностното израстване и индивидуацията – процеса, чрез който човек се превръща в своята истинска същност. Сянката е общото име на несъзнаваните аспекти на нашата психика, които съдържат потиснати мисли, чувства и импулси. Това е онази страна от личността ни, която отхвърляме или крием от другите, а често и от самите себе си. Въпреки това тези наши потиснати аспекти пак могат да влияят на поведението и емоционалните ни състояния.

Как да разкриете своята сянка

Разкриването на сянката често започва със забелязването на факторите, провокиращи най-вече отрицателни емоции, с разпознаването на моделите в поведението и в преживяванията, както и с проумяването на проекциите.

1. Забелязвайте провокиращите ви фактори

Провокиращите фактори са емоционални реакции, които често са поривисти и на пръв поглед неоправдано бурни спрямо ситуацията, която ги е предизвикала. Те са признак, че част от психиката ви, често неин сенчест аспект, се чувства застрашена или наранена. Когато нещо ви провокира, може да ви се струва, че реагирате автоматично, без да разсъждавате и да действате съзнателно. Тези провокиращи фактори са ценни подсказки, насочващи ви към вашите основни нерешени проблеми, или „сянката“. За да откриете кои са провокиращите фактори за вас, се опитайте да обхванете общата картина и обективно да разгледате ситуациите, които ви карат да реагирате твърде рязко. Обединява ли ги някакъв лайтмотив или обстоятелство? Например дума, действие, тип човек или дори място, което многократно ви разтърсва емоционално?

2. Разпознавайте моделите в себе си

Поведенческите модели са устойчиви склонности и повтарящи се постъпки, които може да не ви носят полза, но от чиято хватка ви е трудно да се освободите. Те често се проявяват във взаимоотношенията, изборите, реакциите или навиците. Тези модели нерядко са въплъщения на сенчестия Аз, който се опитва да надигне глава и да заяви своето присъствие.

Разпознаването на тези модели предполага самоанализ. Потърсете нишките, които свързват ваши минали преживявания, взаимоотношения и реакции. Въвличате ли се многократно в едни и същи или подобни взаимоотношения или ситуации, които неминуемо довеждат до едни и същи резултати? Често ли реагирате по един и същ начин дори когато ви се иска да не го правите? Тези повтарящи се модели може да подсказват области, в които работата със сянката вероятно ще ви бъде от помощ.

3. Осъзнавайте проекциите, които правите

Проекциите са аспекти на личността ни, които несъзнателно пренасяме върху другите. Това може да са както качества, на които се възхищаваме, така и такива, от които се отвращаваме. Когато реагираме силно емоционално спрямо поведението или качествата на друг човек, в основата често стои отхвърлена част от нашата психика – аспект на сянката.

За да разберете своите проекции, помислете за характеристиките у другите, които ви дразнят изключително много или обратно, на които се възхищавате безмерно. След това се запитайте дали тези особености не са и ваши черти, които сте отрекли или идеализирали.

4. Обръщайте внимание на сънищата си

Сънищата са богат източник на символика и „архив“ на несъзнаваното. Старайте се да си припомняте и записвате какво сте сънували веднага след като се събудите. Анализирайте символите, емоциите и темите, които присъстват в сънищата ви. Те често подсказват ценни знания за сянката ви, за страховете, желанията и неизразените елементи на психиката ви.

5. Изследвайте детството си и ваши минали преживявания като възрастен

Размишлявайте върху детството, семейната динамика и значимите събития в живота си. Установете неразрешените проблеми, травмите или неудовлетворените потребности (ако има такива), които може да са подхранвали сянката ви.

Изследването на тези преживявания със състрадание и любопитство може да ви донесе дълбоко изцеление и интегриране на отхвърляните страни на психиката ви.

––––––––––––

Откъс от книгата "Дневник за работа със сянката", която съдържа всичко, от което се нуждаете, за да се изправите пред своята сянка. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


  • Таро карта за всяка зодия за 6 юли 2024...
    Таро карта за всяка зодия за 6 юли 2024

    Научете вашата Таро карта за тази събота, 6 юли 2024, според зодията.  Овен Карта Таро: Умереност Тази карта ви приветства да намерите баланс и умереност във всички области на живота. Вдъхновява ви да подхождате към нещата в живота си с цяло сърце, намерение и ангажираност. Започнете да се...

  • Късметче за всяка зодия за 6 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 6 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за тази събота, 6 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Ново приятелство, което ще остане за цял живот. Телец Някой ще ви признае чувствата си. Вижте още: Най-важният урок за всяка зодия за ЮЛИ 2024 Близнаци Магията на позитивните мисли прави чудеса....

  • Хороскоп за днес, 6 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 6 юли 2024

    Научете какво ви очаква тази събота, 6 юли 2024, според зодията.  Овен Днес, Овни, Марс влияе върху вашата комуникационна сфера, насърчавайки динамични разговори и дебати. Денят е отличен за преговори или изразяване на вашите идеи. Имайте предвид склонността да бъдете прекалено агресивни;...

  • Късметче за всяка зодия за 8 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 8 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този понеделник, 8 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен На работа ще се случват чудеса, може би в парички, а може би в... Телец Обаждане, което ще промени някои неща в живота ви - към положителна насока. Вижте още: Какво трябва да чуе всяка зодия преди края...

  • Това са най-сантименталните зодии...
    Това са най-сантименталните зодии

    Ето това са зодиите, които са изключително чувствителни и нежни в отношенията си. Риби Не е изненада, че сте в този списък, Риби. Вие сте идеалисти, безнадеждни романтици и сте привлечени от хора със силни емоции като вас. Вашата креативност наистина влиза в игра, когато става въпрос за вашата...

  • Хороскоп за днес, 8 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 8 юли 2024

    Научете какво ви очаква този понеделник, 8 юли 2024, според зодията.  Овен Днес, Овни, космосът ви насърчава да поемете водеща роля в професионалния си живот. Положителното изравняване на Венера с Марс засилва вашата креативност и лидерски умения. Това е отлично време за стартиране на нови...

виж всички виж всички
Реклама