5 житейски урока от любимата анимация "Цар Лъв"


5 житейски урока от любимата анимация "Цар Лъв"
Снимка: Facebook

Преди 30 години "Цар Лъв" на "Дисни" покори сърцата на малки и големи. Анимацията всъщност заслужава своето място в залата на славата на киното заради житейските уроци, на които ни научи. Ето 5 от най-мъдрите съвети от "Цар Лъв".

Уважавайте всички

Муфаса и лъвовете са на върха на хранителната верига, но мъдрият крал дава ценен урок на младия Симба. "Всичко, което виждаш, съществува заедно в деликатен баланс", казва той. "Като крал трябва да разбереш този баланс и да уважаваш всички същества, от пълзящата мравка до скачащата антилопа." Той обобщава това, като обяснява, че това е кръговратът на живота – екосистема, в която всеки елемент съществува съвместно и играе решаваща роля за поддържането му заедно.

Твърде често хората се отнасят зле към другите, които смятат за по-низши от себе си, или се поддават само на тези, които биха могли да им дадат трамплин. Вместо това трябва да става въпрос за прилагане на базова линия на уважение към всеки човек, когото срещнете в това диво и шантаво пътуване. В края на краищата всички ние се опитваме да се ориентираме в живота, така че защо да го правим по-трудно, отколкото трябва?

Вижте още: 7 неща, които ангелите пазители правят зa теб, без да разбираш

Никога не си сам

Загубата на любим човек боли. То гори във всяка фибра на душата и чувството никога не изчезва напълно. Това обаче не означава, че човекът изчезва от ума. Когато Рафики казва на Симба да погледне във водата, за да намери баща си, Симба го прави, но казва, че това е само неговото отражение. Рафики обаче му напомня: "Той живее в теб". Това се оказва важно напомняне, че спомените за специален човек никога не избледняват; те винаги са там и на една мисъл разстояние.

Свързан с това е фактът, че винаги ще има други хора, готови да помогнат и да ни държат за ръце през най-мрачните времена. Без значение колко сами или изолирани се чувстваме, всеки един от нас има значение и има някой, който се грижи за нас. Нашият личен Рафики или Нала, така да се каже.

Семейството не трябва да е кръвно

Когато Симба бяга, той среща Тимон и Пумба, които бързо стават най-добрите му приятели. Въпреки това, те са повече от приятели; те са семейство. По-малките животни помагат на Симба, когато той решава да си върне трона, въпреки че съществува реален риск да бъдат изядени от хиените.

Помислете за това по следния начин: знаейки как се размножават лъвовете, Симба вероятно има куп други братя и сестри, но те никога не са се осмелявали да го търсят – нито веднъж. Вместо това те повярваха на лъжите на Скар и изглежда, че той заслужава доверие като политик в кампания. Импровизираното семейство на Симба е това, което се намесва, когато е най-важно, и това е нещо, с което много от нас могат да се свържат. Невинаги кръвта поддържа кръвта, но хората са тези, които стават семейство по пътя.

Вижте още: Ето защо да спрете да се сравнявате с другите

Не забравяйте да си прекарате добре

Тимон и Пумба не само осигуряват дом на Симба, но също така го учат на принципа "Хакуна матата", което означава "без притеснения" или "без проблеми". Може да изглежда трудно за постигане, това обаче е начин на мислене, към който всеки трябва да се стреми. В края на краищата животът е кратък, така че защо да не прегърнете най-добрите му предложения? Разбира се, признайте и бъдете честни за лошите моменти, но не забравяйте да оцените доброто, тъй като то се случва.

Простeте си

Скар заблуждава Симба да вярва, че той е убил Муфаса. Въпреки че Симба знае, че не е стъпкал баща си или не е забил нокти в лапите му, той се чувства косвено отговорен за случилото се. Разбираемо е, тъй като вината се оказва естествена реакция към смъртта и сърцето се опитва да се пазари с ума. Отнема много време на Симба и разговор с духа на баща му, но той най-накрая се научава да си прощава – за смъртта и бягството на Муфаса. Когато това се случи, той се освобождава от болката и се подготвя да се върне и да поиска правото си по първородство. Независимо дали едно болезнено събитие е създадено от вас или просто нещастна трагедия, от решаващо значение е да се освободите от вината, която разяжда душата ви, и да си простите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама