4 безценни житейски урока от Дийпак Чопра


4 безценни житейски урока от Дийпак Чопра
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако искате да станете по-добра версия на себе си и да подобрите живота си, долните съвети от Дийпак Чопра може да са ви от полза. 

1. Бъдете благодарни за изобилието около вас

Изобилието, като духовен термин, се отнася до живота в неговата изобилна пълнота от радост и сила за ума, тялото и душата. Да живееш живот в изобилие означава контраст с чувствата на празнота и неудовлетвореност. Този фокус върху това, което имате, а не върху това, което нямате – признаване на изобилието както около вас, така и във вас – е друго измерение на практиката на благодарност, което можете да вземете предвид.

"Изобилието идва отвътре; Идва от мисъл, намерение, внимание и очакване." Дийпак Чопра

Опитайте се да признавате изобилието в живота си всеки ден – или мълчаливо по време на медитация, или като физически напишете благодарността си в дневник на благодарността. Само този прост акт на разпознаване на това, от което имате в изобилие в живота си – независимо дали това е здраве, любов, приятелство или творчество – е трансформиращ начин да поддържате благодарно, доволно и цялостно положително мислене, независимо от негативността, която може да имате облицовка.

2. За да вземете, първо трябва да дадете

Помислете за това  -  в природата, от вашата собствена кожа или кръвни клетки, до животните и растенията, държащи безбройните сложни екосистеми на земята, всички природни системи имат баланс на даване и вземане, който ги поддържа тиктакащи. И всеки жив организъм  -  включително вие  -  е в постоянно движение, като едновременно дава и взема от елементите около нас.

И така, като човешки същества, ние също съществуваме и процъфтяваме чрез движение и взаимодействие. Колкото и да не го чувстваме вече толкова много, в свят на технологии, магистрали и жилищни блокове, ние оставаме също толкова зависими от заобикалящата ни среда, колкото животните в джунглата. Не само поради очевидните причини за храна, вода и кислород – но и за по-абстрактни нужди като любов, връзка и умствена стимулация.

Ако искате да изпитате повече радост, опитайте се да положите повече усилия, за да вдъхнете радост у другите. Ако искате да получите повече любов и състрадание, предложете ги на хората около вас като отправна точка. И ако преследвате професионален или материален успех, тогава подкрепяйте успеха и искрено празнувайте постиженията на другите. Ако давате негативизъм на обкръжението си: омраза, негодувание или горчивина – това е, което ще получите обратно. Изобилието е в постоянен поток: това, което раздавате, ще получите.

3. Всичко, от което се нуждаете, е във вас

В този материалистичен и обсебен от външния вид свят, ние постоянно търсим щастие и удовлетворение извън себе си.

"Ако печелех толкова, щях да бъда щастлив."

"Ако имах това тяло, щях да бъда щастлив."

"Ако живеех там, щях да бъда щастлив."

"Ако имах гадже, щях да бъда щастлив."

Звучи ли ви познато?

Ученията на Чопра подчертават, че всичко, от което наистина се нуждаете за изпълнение, вече е във вас. Никакво материално притежание, физическа черта или статус няма да променят наистина базовото задоволство, което всички имаме. Разбира се, те може да ни дадат временен тласък на егото, но всяко едно нещо, което носи повърхностна радост, бързо остарява – скоро жадувате за нещо повече.

Спомняте ли си колко въодушевен бяхте, когато постъпихте в университета? Или получихте първата си работа? Изведнъж тези неща не са достатъчни. Нуждаете се от определена степен или определено увеличение на заплатата, за да поддържате това високо. Ако се преквалифицирате, за да се чувствате доволни и спокойни с всичко, което имате в момента – дори ако признаете, че има място за подобрение и (с право) все още имате мотивация за саморазвитие. След като спрете да се самонаказвате за сегашната си реалност, целите ви всъщност изглеждат много по-лесни за постигане – тъй като знаете, че ще бъдете щастливи и в двата случая, но просто искате да продължите да предизвиквате и да се стимулирате като форма на грижа за себе си.

4. Вие притежавате своите мисли и емоции

Истинската свобода и удовлетворение следват осъзнаването, че никой не може да повлияе на това, което се случва вътре във вас. Това означава, че имате известно ниво на контрол върху емоционалните си реакции. Въпреки че невинаги можете да предвидите какво се случва извън вас, вие имате пълна власт над това, което се случва вътре и как го оставяте да стигне до вас.

Например, ако се случи нещо обективно тъжно, въпреки че не предлагаме да се превърнете в безчувствен робот, имате известна гъвкавост да изберете по какъв начин да реагирате на трагедията. Вбесявате ли се и се нахвърляте? Каквато и реакция да се почувствате принудени да предприемете, няма абсолютно правилна или грешна опция – въпреки че някои са по-вредни и по-малко градивни от други. Докато сте наясно, че това е ваше решение и поемете известна степен на контрол над емоциите си, ще се чувствате психически по-силни и по-здрави за себе си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама