Този десерт си е класика в жанра.
Необходими продукти за 4-6 броя:
500 мл мляко
130 гр захар
4 яйца
2 пакетчета ванилия
½ лимон
Необходимо още:
4-6 формички за крем карамел (зависи от размера) и също толкова супени лъжици захар, ръкавица, дълбока тава
Начин на приготвяне:
Разбъркайте с миксер яйцата. Прибавете захарта. Бъркайте за още няколко минути на висока степен до получаването на пухкав крем.
Прибавете млякото и ванилията. Разбъркайте добре. Изтискайте сока на лимона.
Ако имате формички от алпака, ги сложете директно върху котлона. Сипете във всяка от тях по една супена лъжица захар и разделете лимоновия сок. Пуснете котлона. Изчакайте да се карамелизира захарта и дръпнете с ръкавица настрана. (Ако имате друг вид формички, карамелизирайте захарта и сока в малък съд на котлона и после разпределете по равно карамела в тях.)
Разделете сместта по равно във формите. Сложете формите в тавата.
Сипете внимателно гореща вода отстрани в тавата и пъхнете във фурната. Печете на 180º С за около 60 мин. или докато коричката отгоре започне да става златиста.
След като изстинат напълно, може да съхранявате в хладилника за около 3-4 дни.
Източник: harryandlexy.com