Наближава настъпването на 2025, която очакваме с нетърпение. По света се спазват много традиции на 31 декември, за които се вярва, че носят щастие и късмет. Една от тях е яденето на 12 зърна грозде.
Повече за обичая
Произлизаща от Испания, традицията за яденето на грозде в полунощ се смята, че носи добър късмет и просперитет през новата година. Тя е позната като "Las doce uvas de la suerte" или "12-те зърна грозде на късмета", като всяко грозде представлява всеки месец от годината.
Традицията е започнала в края на 1800, но се популяризира в началото на 1900, когато фермери в района на Аликанте имали богата реколта и трябвало да намерят начин да увеличат продажбите на грозде.
Както повелява сладката традиция, трябва да ядете гроздето едно по едно при всеки удар на часовника (което, честно казано, звучи малко предизвикателно). Ако успеете да изядете и 12-те зърна грозде в рамките на минута, ще се радвате на късмет, успех и позитивна енергия през новата година. Често ги сервират нанизани на клечка за по-лесно ядене.
Вижте още: Това есенно цвете цъфти цяла зима и носи огромен късмет в дома
Ако искате да станете наистина суеверни за това, има подходящ вид грозде, което да ядете и за този ритуал. Гроздето Aledo е традиционен испански сорт, защитен от наименованието за произход на страната, и се опакова в хартиени торби, докато узрее, за да развие уникално сладко, бледо грозде с тънка кора. В Испания дори можете да намерите кутии с 12 "щастливи зърна", продавани в супермаркетите, които вече са обелени, почистени от семките и готови за лесно хапване.