Мътната саламура на киселите краставички е проблем, с който се сблъсква почти всяка домакиня. Той се дължи на грешки, допуснати в процеса на приготвяне на туршията. Ако искате саламурата да остане прозрачна, трябва да направите следното:
1. Накиснете предварително краставичките
Опитните домакини не само измиват краставиците, но и ги накисват предварително във вода. Това гарантира, че мръсотията по тях ще бъде премахната напълно и саламурата няма да стане мътна.
2. Накиснете предварително свежите подправки
Не само краставичките, но и свежите подправки, които се използват за приготвянето на туршията, трябва да бъдат предварително накиснати във вода.
3. Дозирайте правилно оцета
Не правете експерименти с качеството и количеството на оцета. Придържайте се стриктно към рецептата. Оцетът инхибира микробната активност, което позволява на туршията да "издържи" цяла зима.
4. Не слагайте по-малко сол
Много домакини умишлено намаляват количеството на солта с идеята, че по този начин ще приготвят по-здравословен продукт. Но в случая солта играе ролята на консервант и ако тя е в недостатъчно количество, това ще доведе по разваляне на туршията.
5. Стерилизирайте не само бурканите, но и капачките
Важно е да стерилизирате добре не само бурканите, но и капачките, за да не останат микроби върху тях.