Сигурно вече сте чели колко е полезен шоколадът за вашето здраве, но като много от нас, все още сте малко скептични.
Вижте още: Революционно: Откриха нов начин за диагностициране на аутизъм
Всичко се основава на флавоноидите, които се намират в много билки и растителни храни, а какаото е изключително богато на тях. Те са пълни с антиоксиданти. На тях се приписват безброй здравословни ползи за здравето – от намаляване на риска от развитие на заболявания като диабет, инфаркт, инсулт и рак до подобряване на функциите на мозъка.
Ето кой шоколад е вреден
Ако любимият ви са ви млечният шоколад или някакъв друг вид бонбони с шоколадов пълнеж, за съжаление нямате късмет, пише HowStuffWorks. Най-много флавоноиди има в шоколада с най-висок процент какао, а останалите са просто калории и глюкоза.
Здравословни ползи от консумацията на черен шоколад
Изследванията за ползите за здравето от черния шоколад носят добри новини. Повечето проучвания се фокусират върху потенциала на шоколада в борбата с болести, които много лекари наричат "голямата четворка": диабет, рак, инсулт и сърдечни заболявания.
Вижте още: Научен пробив: Откриха конкурент на диаманта
Доказано е, че хората, които ядат по едно блокче шоколад с високо съдържание на флаванол на ден в продължение на две седмици, имат значително подобрена функция и гъвкавост на артериите. Всички тези ползи за здравето от шоколада се отнасят и само и единствено за черния.