Варенето на яйца също има своите тънкости. Ако сте запознати с тях, яйцата не само нямат да се напукват по време на варене и ще се белят лесно, но и вие няма да се лишите от полезните вещества, съдържащи се в тях.
Често при беленето им се отстранява по-голямата част от протеина заедно с черупката.
1. Подходящ съд
В зависимост от броя на яйцата, подбирайте съдове, в които те ще бъдат максимално прилепнали едно от друго, за да не се удрят, докато се варят. Може също така да сложите кърпа на дъното на тенджерата.
2. Правилната температура
Ако започнете да варите студени яйца, тогава пукнатини по тях и проблемите с беленето са неизбежни. Затова никога не започвайте да варите яйцата, веднага след като ги извадите от хладилника. Изчакайте поне половин час.
3. Пробиване с игла
Вероятно сте чували, че опитни готвачи пробиват яйцето с игла от кръглата му страна. Достатъчно е да направите малка дупчица с дълбочина от половин сантиметър. Това ще улесни процеса на белене на яйцето, ще предпази черупката от пукнатини и дори ще намали времето за варене.
Двете най-известни рецепти за щастлив живот на Айнщайн
4. Добавяне на сол към водата
Ако искате яйцата да се белят лесно и да не се напукат, не забравяйте да добавите малка лъжичка сол към водата. Също така запомнете, че яйцата се добавят към врящата вода.
6 модела със синдром на Даун, които разбиха стереотипите