Маслините са наистина ужасни за ядене, ако са пресни. Ако отидете и си откъснете зряла маслина от дърво, горчивината ще накара устата ви да пресъхне.
Когато открили за първи път маслините, единствената причина, поради която древните римляни продължили да засаждат маслинови дръвчета, бил зехтинът.
След като премахнете костилката, месестата част на маслината съдържа около 30 процента масло, което се използва в източното Средиземноморие през последните 8000 години.
Вижте още: Ето защо маратонките имат допълнителна дупка (ВИДЕО)
Каква е истината за черните маслини?
Черните маслини, които са етикетирани като „узрели“ на бурканите, всъщност не са нито черни, нито зрели. Те се откъсват много зелени и след това се обработват с помощта на разредена саламура и разтвори на луга.
Обработката с луга кара естествените фенолни съединения в маслините да се окисляват до черен цвят. Соли на калциев хлорид, соли на желязо (железен глюконат) и сгъстен въздух, барботиран през ваните за втвърдяване, помагат за развитието на черния цвят.
Домашното сушене на маслини без тези добавени соли ще доведе до петнисти и кафеникави маслини, които имат също толкова добър вкус, но не са толкова привлекателни.