Вижте как точно да приготвите тези пърленки.
Необходими продукти:
1 кг бяло брашно
1 кофичка кисело мляко
1 яйце
1 чаена лъжичка захар
1 и 1/2 чаена лъжичка сол
1/2 кубче мая за хляб
щипка сода
краве масло за намазване
олио за купата и скарата
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в малко хладка вода и 1/2 чаена лъжичка сол. Оставете на топло да шупне. Пресейте брашното и оформете в него кладенче. Сипете вътре шупналата мая, киселото мляко с разтворената в него сода бикарбонат, яйцето, захарта и останалата со. Омесете гладко меко тесто и го сложете в намаслена купа, покрито с кърпа да втаса.
Извадете тестото върху посипана с брашно повърхност, късайте от него топки и ги разтягайте на тънки питки. Покрийте ги с кърпа да втасат повторно.
Печете пърленките върху загрята и намаслена скара от двете страни. Веднага ги намажете с краве масло и посипете с шарена сол, начукан чесън.