Суперхраната, която ще спаси човечеството


Суперхраната, която ще спаси човечеството
Снимка: iStock

Ново проучване твърди, че отговорът на проблема с изменението на климата може да бъде засаждането на повече хлебни дървета, пише "Стъди Файндс".

Докато проучванията предвиждат, че изменението на климата ще има неблагоприятно въздействие върху много култури по света, изследователи от Северозападния университет твърдят, че тенденциите за глобално затопляне ще имат малък ефект върху производството на хлебни плодове. Хлебният плод (джакфрутът) е дървесен плод с нишесте, който произхожда от тихоокеанските острови. Въпреки че е плод, хората често го използват като заместител на картофите, тъй като е с много нишесте и без семки.

Предишни проучвания дори отбелязват, че плодът е "суперхрана", поради това колко богат е на хранителни вещества - съдържа голямо количество фибри, витамини и минерали. В тропиците хората консумират хлебния плод от хиляди години по най-различни начини. Те включват приготвяне на пара, печене, пържене или ферментиране на обикновената култура. Можете също така да превърнете хлебния плод в брашно, за да удължите срока му на годност и да го изнасяте.

За разлика от ориза, царевицата и соята, новото проучване установява, че хлебният плод е достатъчно устойчив, за да издържи на екстремни промени в околната среда. Освен това са открити нови региони, в които може да се отглеждат хлебни плодове, които са изправени пред високи нива на продоволствена несигурност и са уязвими от задълбочаващата се световна криза на глада.

"Хлебният плод е пренебрегван и недостатъчно използван вид, който се оказва относително устойчив в нашите прогнози за климатичните промени", казва Даниел Хортън от Северозападния университет. "Това е добра новина, защото няколко други основни продукта, на които разчитаме, не са толкова устойчиви. При наистина горещи условия някои от тези основни култури изпитват затруднения и добивите им намаляват."

Тъй като глобалното затопляне прави тропическите региони по-топли и по-влажни, авторите на изследването искат да проверят дали това ще повлияе на способността на плодовете да растат в родния си климат. Първоначално те картографират от какви климатични условия се нуждаят тези дървета, за да растат правилно хлебните плодове. След това екипът разгледал моделите за изменение на климата, като прогнозирал как ще изглежда времето в тези райони през 2060 и 2080 г.

По-конкретно, прогнозите разглеждат два сценария: един, при който нарастващите емисии на парникови газове продължават да тормозят света, и един, при който емисиите се стабилизират в бъдеще. И при двата сценария регионите, които са подходящи за отглеждане на хлебни дървета, остават сравнително непроменени. В тропиците и субтропиците количеството на подходящите земи за отглеждане на плодовете е намаляло само с 4,4 до 4,5%.

Изследователите също така установили, че има подходящи земи за отглеждане на тази култура и в други региони, включително Африка на юг от Сахара, където хората обикновено не засаждат тези дървета.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама