Стъпка по стъпка: Как правилно да мерите брашно


Стъпка по стъпка: Как правилно да мерите брашно
Снимка: iStock

Брашното е основната съставка на по-голямата част от рецептите за печене. Може би се чудите защо е толкова важно да се измерва точно. И ако една рецепта предлага както грамове, така и чаши, коя да изберете? Научете как в долните редове.

Чаши срещу тегло

Чашите са начин за измерване на обеми, докато везните измерват маса. В резултат на това съставка А с по-висока плътност от съставка Б ще има по-малък обем за същото тегло.

Лесно е да си представите с блок дърво срещу блок олово. Ако имате два еднакви куба (с еднакъв обем), теглото на оловния куб ще бъде много по-голямо.

За брашната това е от решаващо значение, тъй като обемът на всяка смляна съставка зависи много от това колко фино е смляна.

В резултат на това едно брашно може да тежи повече за същия обем от друго брашно, само защото е по-фино.

Вижте още: Брашно тип 500, 750 и 1150: Каква е разликата между тях?

Измерване на брашно с чаши

Ако трябва да използвате мерителни чаши, важно е да следвате конкретен метод, за да имате най-точното измерване.

Обичайните измервания:

1 чаша = 16 супени лъжици = 48 чаени лъжички

Уверете се, че използвате сухи мерителни чаши, в противен случай малко брашно ще остане заседнало вътре. И ви препоръчваме винаги да пресявате брашното, така става по-пухкаво.

Метод:

Стъпка 1: Пресяване

Пресяването на брашното позволява разбиването на бучки и го прави по-хомогенно.

Стъпка 2: Загребване

Когато брашното стане пухкаво, загребете го с лъжица или по-малка мерителна чаша и го прехвърлете в целевата мерителна чаша. Продължете да трупате още брашно, докато образува купчина, по-висока от мерителната чаша.

Стъпка 3: Нивелиране

Изравняването на брашното се състои в остъргване на горната част на купчината брашно, за да се запази стриктно обемът на чашата.

Не е нещо, което трябва да правите с течности, тъй като просто ще изтече от мерителната чаша.

Най-лесният начин за изравняване е да използвате гърба на ножа, за да изстържете излишното брашно.

Ако сте отстранили твърде много брашно, загребете още, докато стигнете до ръба на мерителната чаша и изравнете отново.

Претегляне на брашно с кантар

Нашата препоръка е винаги да измервате всяко брашно с кухненска везна.

Метод:

Стъпка 1: Тарирайте везната

Поставете чаша или купа върху везната, след като я включите. Уверете се, че е достатъчно голяма, за да побере цялото количество брашно, от което се нуждаете.

Когато кантарът се стабилизира, щракнете върху бутона за тара, за да покаже 0 грама.

Стъпка 2: Измерете брашното

Изсипете брашно в купа, докато достигнете желаното тегло.

Регулирайте фино с чаена лъжичка, за да имате много точно измерване.

Обичайни конверсии на брашно

Ако приемем, че вашето брашно е относително стандартно, можете да използвате следните преобразувания, за да преминете от грамове към чаши и обратно.

1 чаша = 236 мл (обикновено закръглена до 240 мл)

1 чаша = 16 супени лъжици

1 супена лъжица = 14,75 мл (обикновено закръглена до 15 мл) = 3 чаени лъжички

1 чаена лъжичка = 4,92 мл (обикновено закръглена до 5 мл)

Вижте още: Неподозираните почистващи свойства на брашното

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама