Само за няколко секунди може да разберете дали прясното мляко е истинско и е безопасно да го консумирате.
Как да разберем дали прясното мляко е истинско?
За да тествате млякото у дома, купете си лакмусови лентички. Те показват наличието на химически примеси в напитката. Ако млякото не е разредено, тогава цветът на лентичката ще остане непроменен след потапяне в него.
Лакмусовата хартия се използва и за определяне наличието на сода в млякото (в алкална среда лакмусовата хартия ще стане синя). Много производители добавят сода, за да може млякото да издържи по-дълго.
С тази цел се прибавя и салициловата киселина. Ако тя присъства в млякото, тогава лакмусовата хартия ще стане яркочервена.
Вижте още: Каква е разликата между прясно, пастьоризирано и UHT мляко
Нишестето се добавя с цел увеличаване плътността на млякото. За да проверите наличието му, трябва да сложите няколко капки йод в напитката. Ако тя стане синя на цвят, това показва наличието на нишесте. В противен случай млякото просто ще се оцвети в кафяво след добавянето на йод.
Изсипете малко мляко в чаша, добавете два пъти повече алкохол. Ако млякото е с високо качество, тогава ще се появят шупли - това е казеиновият протеин, който е ограничен от алкохола. В разреденото мляко шуплите не се образуват веднага, а след известно време. Колкото повече вода има в млякото, толкова по-късно ще се появят те след добавяне на алкохола.