Бяла или кафява захар? Може би сте си задавали този въпрос в даден момент, без да знаете, че разликата между двете е минимална. За да изясните съмненията, трябва да имате предвид, че по-голямата част от захарта, която се продава в супермаркетите като "кафява захар", всъщност е боядисана бяла захар.
Как боядисват захарта?
Използва се меласа, гъста, тъмна, сладка течност, която е остатък от кристализацията на тръстикова захар или захар от цвекло.
Още: Какво ще се случи с тялото ви, ако напълно се откажете от захарта
Така боядисаната бяла захар няма нищо общо с истинската, непреработена тръстикова захар, която е кафява по природа. Процесът на рафиниране на всички захари е това, което прави разликата. Докато бялата захар се получава от химичен процес, при който се елиминират примесите – включително някои минерали – кафявата захар идва от сока на захарната тръстика и не се рафинира след това, така че запазва свойствата си.
Един от начините да разберете дали имате истинска кафява захар е да видите дали на опаковката пише "непреработена" захар. Ако не, вероятно имате боядисана бяла захар.
Тестът
Можете да проверите дали имате истинска кафява захар у дома. Всичко, което трябва да направите, е да поставите лъжица захар в чаша вода и да видите дали предполагаемата кафява захар ще побелее или не.
Още: 6 сигурни знака, че сте развили захарна зависимост
Ако потопите кафявата захар и след това излезе бяла - боята е избледняла. Ако си остане кафява, е качествена.