Рисуване по номера – новото любимо хоби на големи и малки


Рисуване по номера – новото любимо хоби на големи и малки
Снимка: iStock

Много от нас си спомнят с носталгия за любими детски забавления и игри. Едно от тези занимания набира голяма популярност през последните години. Рисуването по номера се превръща в релаксиращо хоби не само за най-малките. Ако все още не сте запознати с това хоби развлечение, то сега е моментът да разберете малко повече, а защо не и самите вие да опитате!

Какво е рисуване по номера?

Рисуването по номера е творческа дейност, която не изисква умение да рисувате. Картината се създава чрез структурирана техника. До голяма степен напомня оцветяването на детски книжки, но с по-сложни и детайлни дизайни. Основната разлика тук е, че работите върху готови шаблони с номерирани полета. Всеки номер отговаря на съответен цвят от зададена палитра. След като всички полета бъдат оцветени спрямо указанията, се получава завършена картина.

Разнообразието от шаблони и теми е богато. Можете да избирате между пейзажи, животни, известни произведения на изкуството и т.н. Сложността също е различна. За по-напреднали например се предлагат по-сложни модели, които изискват повече внимание към детайла и използването на различни техники.

За кого е подходящо заниманието?

Едно от големите предимства на рисуването по номера е това, че е подходящо за всички възрасти. Нещо повече, то не изисква умения за рисуване или предишен опит. За най-малките подобен тип дейности спомагат за тяхното развитие в редица насоки. Чрез рисуване по номера те могат да учат както цветовете, така и числата. За по-възрастните ентусиасти пък това е чудесен метод за справяне със стреса и за развиване на креативността.

Какво включва комплектът?

Предлаганите комплекти са рисуване по номера могат да съдържат различни елементи, като основните материали включват:

  • Платно за рисуване – шаблонът може да бъде на хартия, памучно платно и дори графичен таблет.
  • Палитра – или иначе казано бои за оцветяване. Какъв вид ще бъдат зависи от материала на платното. Съвместимостта на двете е от ключово значение за крайния резултат. Сред вариантите са акрилни бои, цветни моливи, флумастери, пастели. Често комплектите с бои включват и професионален комплект четки за рисуване с различна дебелина.
  • Инструкции – за да се справите безпроблемно със задачата, на ваше разположение има и ръководство, което да ви напътства.

Какви умения развива рисуването по номера?

Рисуването има различни положителни ефекти върху човешкото развитие. Това всъщност е добре известно още от древността. На пръв поглед обикновеното забавление може да въздейства върху:

  • Концентрация, внимание, търпение – вниманието към детайла е ключово при рисуването по номера. Изисква се съсредоточаване в дейността и внимателно следване на инструкциите. Полетата се попълват постепенно, което учи на търпение и самодисциплина. Накрая обаче резултатът със сигурност си заслужава и ще ви донесе удовлетворение от добре свършената работа.
  • Креативност и усет към изкуството – звучи странно, предвид че се рисува по определени модели и правила. Процесът всъщност дава поле и за развитие на креативното мислене. Допринасяйки за трансформацията от обикновен шаблон до сложна картина ще ви вдъхне смелост да експериментирате с нови цветове и форми.
  • Координация между ръце и очи – тя се стимулира благодарение на самото естество на дейността. Нанасянето на цветове върху малки номерирани зони поддържа и развива моторните умения.
Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички