Разберете вашето цвете според месеца ви на раждане


Разберете вашето цвете според месеца ви  на раждане
Снимка: iStock

Вероятно сте запознати с вашия рожден камък и зодиакално цвете, но знаете ли, че всеки месец има и специално цвете? Според римските традиции се казва, че цветята за месеца на раждане носят символични значения и характеристики, които помагат да определят вашата личност.

Може би искате да напълните дома си със значими цветя, които представляват месеца на вашето раждане, или да подарите на специален човек красив букет. Независимо от причината, това е идеалното ръководство за вас!

Януари - карамфил и кокиче

Ако сте родени през месец януари, карамфилите и кокичетата са най-значими за вас. Карамфилите са най-популярното цвете за раждане през януари поради своите уникални разрошени венчелистчета и гама от красиви нюанси, от нежно розово и червено до бяло.

Карамфилите също имат богата история. Смята се, че те са разцъфнали от сълзите на Дева Мария, когато Исус носел кръста, и са известни като цветя за възпоменание. Тези прекрасни цветове също носят дълбоки значения, които варират в зависимост от цвета им. Въпреки това, в повечето култури са известни като символ на любов, разграничение, лоялност и очарование.

Кокичетата, от друга страна, са малки цветя с форма на камбанка, които се отличават с нежни бели венчелистчета. Те символизират надежда и прераждане, свързани са с личностни черти като лоялност, искреност и земност.

Вижте още: Не сте подозирали, че това цвете има ползи за здравето

Февруари - теменужка, иглика и ирис

Въпреки че много хора приемат, че този месец е представителен за розите заради Деня на влюбените, рождените цветя през февруари са теменужка, иглика и ирис. Теменужките са изящни цветя, известни със своите лилави тонове и сърцевидни венчелистчета. Те дори са популярна водеща съставка в любовни отвари и билкови лекарства за предотвратяване на различни заболявания. Теменужките символизират вярност, духовна мъдрост и лоялност. Подобно на теменужката, ирисът е ярко лилаво цвете с дълги венчелистчета. Известно е, че символизира надежда, мъдрост и доверие.

Ако се интересувате от нещо по-ярко, игликата е идеалното цвете за месеца на раждане! Предлага се в разнообразие от различни цветове, включително бледожълто и розово до ярко синьо и червено. Има много митове около игликата и дори е известна като любимото цвете на Шекпир. Тя символизира младостта, обновяването, красотата и оптимизма.

Март - нарцис и джонкили

Мартенските рождени цветя са нарциси и джонкили. Празнувайки началото на пролетта, тези весели и сияещи цветя представляват разцъфтяването на нови и прекрасни неща. Нарцисите се отличават с ярки жълти венчелистчета и отличителен център. Те символизират прераждане, ново начало и несравнима любов.

Джонкили са просто още един вариант в семейството на нарцисите. Те изглеждат почти идентични с нарцисите, но имат ярко бели венчелистчета с жълт център. Те носят подобни значения като нарцисите, но също така символизират желание и приятелство. Тези цветя са свързани със състрадателни, мечтателни, независими и любящи личностни черти.

Вижте още: Никога не внасяйте това цвете в дома си - носи смърт

Април - сладък грах и маргаритка

Маргаритките и сладкият грах (Lathyrus odoratus) са известни като априлските цветя. Докато маргаритките са по-популярен избор, сладкият грах също е чудесно допълнение към всяка ярка цветна композиция. Маргаритките символизират невинност, блаженство и чистота. Маргаритките също предлагат редица ползи за здравето и дори са били използвани от египтяните за билкови лекарства.

Сладкият грах се предлага в голямо разнообразие от нюанси, от лилаво и розово до червено и бяло. Тези нежни малки цветя символизират блажено удоволствие, приятелство, благодарност и сбогуване.

Май - глог и момина сълза

Майските рождени цветя са момина сълза и глог. Популярна сред булките, момината сълза има деликатни малки цветчета, които носят красив сладък аромат. 

Тъй като цъфтят само за кратък период от време, свързаните с тях значения на надежда, връщане към щастието, сладост и смирение са подходящи. Има много легенди около тези цветя. Както се казва, те идват от сълзите, които Ева е проляла, когато е била изгонена от райската градина с Адам.

Глоговете са цветя, които се отличават с ярки бели венчелистчета и отличителни антени в центъра. Те също имат малки червени плодове, които могат да се използват във всяка ярка цветна аранжировка. Глогът представлява надежда, щастие и вяра.

Юни - орлови нокти и роза

Известни като любимото цвете в света, розите носят много значения в зависимост от цвета, който изберете, включително дълбока любов, романтика, смелост, чистота, радост и красота. Предлагат се в гама от смели и ярки нюанси, от розово до червено, бяло, жълто и други. Според Университета на Илинойс розите са на възраст над 35 милиона години и имат над 150 различни вида в Северното полукълбо.

Орловите нокти вървят ръка за ръка с розите, тъй като те представляват чисто щастие, вечна любов и обич. Тези цветове се отличават със сладък аромат и тънки венчелистчета, които често варират в цвят.

Вижте още: Цветето, което всяка зодия трябва да има в дома си

Юли - делфиниум и водна лилия

Водната лилия е известна с това, че плава в езера и се смята, че символизира невинност, чистота, плодородие и мир. Трябва да се има предвид, че едно цвете цъфти само 4 дни. Лилавите разновидности дори са били смятани за свещено цвете от египтяните, тъй като са представлявали слънцето и прераждането. Водните лилии също са често срещани в розови, бели и червени тонове.

Подобно на положителните значения зад водните лилии, делфиниумите, известни също като чучулига, представляват жизнерадост, добра воля, радост и красота. Чучулигата също се среща в гама от различни цветове, от розово и лилаво до бяло и синьо!

Август - гладиоли и мак

Августовските цветя са известни като ярки, красиви и смели. Гладиолите са високи цветя, които понякога се наричат ​​лилия меч поради тяхната тънка и дълга форма. Те се предлагат в гама от цветове като розово, оранжево, жълто, лилаво, червено и бяло.

Маковете са добре известни със своя ярък червен цвят и черен център. Те символизират надеждата и паметта, поради което се носят в памет и уважение към загиналите войници във всички въоръжени сили.

Септември - астра и ипомея (грамофончета)

Септемврийските цветя са астра и ипомея. Астрите са известни още като мразовити цветя, тъй като цъфтят късно през есента, не се влияят от хладните, понякога мразовити нощи. Тези деликатни цветове имат високи и тънки венчелистчета с отличителен жълт център, подобни на маргаритки. Ако избирате астри за цветен букет, те се предлагат в нюанси на лилаво, розово, жълто и бяло. Астрите символизират мощна любов, сила, мъдрост и вяра. 

Ипомеите се предлагат в нюанси на лилаво, розово, синьо и имат бял или жълт център. Символизират любовта, живота, мира и хармонията.

Вижте още: 7 домашни растения, които са супер лесни за гледане

Октомври - градински космос и невен

Космосът са малки цветя, които цъфтят през летните месеци и продължават до началото на есента. Има ги в нюанси на розово, червено, оранжево, жълто и бяло. Известно е, че представляват хармония, красота, доброта, безкрайност и устойчивост. Произхождащи от Мексико и Южна Америка, обикновено се засаждат от свещеници, за да изградят хармония и ред в техните градини. 

Цветята на невена са много уникални по своята форма и текстура и също така са разпознати със своите ярко оранжеви и жълти венчелистчета. Те обаче могат да бъдат и в червени, и бели разновидности. Тези цветя представляват просперитет, оптимизъм и изгряващото слънце. Невенът също е идеалното декоративно цвете за есенните сезони.

Ноември - хризантеми

Хризантемите са идеалното цвете за есента поради разнообразието от ярки и красиви нюанси - от розови и жълти до оранжеви, бели и други. Известно е, че те символизират приятелство, щастие, благополучие, романтика и любов. 

Декември - джел

Джел и самодивски чимшир са имена на едно и също растение, което Библията свързва с трънения венец, носен от Исус, направен от бодливите листа на джела, а червените му плодчета напомнят за кръвта на Божия син.

В съвременността е символ на Коледа, защото с него се украсява празничната трапеза, както и помещенията. Джелът символизира също плодородие, вечен живот, мир и добра воля. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама