Различни видове храни вече се правят с помощта на 3D принтери, но това е първият случай, когато така създадена храна достига индустриално ниво.
Вижте още: "Природа фест" - забавляваме се и учим за света около нас
Отпечатаната алтернатива на филетата от риба е наречена „Филета, вдъхновени от сьомга“ и се продава в австрийските магазини, съобщи IFL Science (IFLScience).
"Това е крайъгълен камък в индустриалния 3D печат на храни, започваме творческа революция в хранително-вкусовата промишленост, ера, в която храните се произвеждат в съответствие с нуждите на потребителите", каза Робин Симса, главен изпълнителен директор на компанията "Rivo Foods".
Подобно на някои други заместители на месото, този е направен от микопротеин, който се получава от нишковидни гъби. Що се отнася до хранителните вещества, продуктът има много витамини и дори омега-3 мастни киселини. Счита се, че има високо съдържание на протеин с около 9,5 грама на 100 грама продукт, въпреки че това е половината от съдържанието на протеин в истинското месо от сьомга.
Вижте още: Лесни начини да разберем дали един продукт е стар или пресен