Проф. Николай Овчаров: Легендарният вампир Дракула е пишел и говорел на български език


Проф. Николай Овчаров: Легендарният вампир Дракула е пишел и говорел на български език
Снимка: e71lena / iStock

Надали има човек, който не е чувал за легендарния вампир Дракула. Всяка година хиляди туристи се струпват в Румъния, за да разберат повече за митичното създание, увековечено в романа на Брам Стокър.

Какво казат учените за Дракула

"Той е говорел чист български език", казва проф. Николай Овчаров. „Всички знаят за легендарния „вампир” Дракула. Разказът за него обаче е непълен, ако не се каже на какъв език е говорел и мислел той. Това име е прякор, докато самият герой е историческа личност, живяла в епохата на османското нашествие – княз на Влахия – Йоан Влад Трети Цепеш (1448-1476 г., с прекъсвания). Благодатна почва за наблюдения в тази насока дават стотиците запазени грамоти на влашките князе и приближените им аристократи от периода XIV-XVII в. По форма това са кратки официални документи за административни, политически и съдебни дела, за дарения, за покупко-продажби на имоти и др. Още първите изследователи на тези грамоти – Юрий Венелин и Любомир Милетич, категорично ги означават като „влахо-български“ и подчертават, че са писани на български език“, твърди ученият.

Вижте още: Откриха изложбата „Кралски портрети: фотография от един век“ (СНИМКИ)

Какво мислят световните езиковеди

През ХХ в. езиковедските наблюдения на Венелин и Милетич върху грамотите са подкрепени от изследването на световноизвестния лингвист Самуил Бернщейн. Той заключава, че през Средновековието „славянските говори във Влахия…са били свързани със славянските говори от Мизия, Тракия и Родопите, т. е. това са били български говори”.

Днес румънските учени се опитват да обясняват всичко това с аргумента, че езикът на влашките воеводи и на частната кореспонденция във Влахия в периода от XIV до началото на XVII в. е църковнославянски, а не български.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама