Пастата невинаги е една и съща. Представяме ви 3 съвета как да разпознаете качествената паста и да я сготвите като истински италианец.
Цвят
Твърде жълтата суха паста е знак, че е била изсушена с процес на висока температура за много кратко време. Пастата с добро качество трябва е с бледо жълт цвят. Точно такава търсете в магазините.
Вижте още: Защо никога НЕ трябва да чупите спагетите при варене
Текстура
Отличната паста има леко грапава повърхност. Тази грапавост се придава от матрици и помага на сосовете да залепват по-добре върху пастата, подобрявайки цялостното изживяване при хранене.
Време за готвене
Трябва да е точно и да не се готви твърде бързо. Също така, ако след сваряването на макароните се развали първоначалната им форма, това е ясна индикация за некачествен продукт.
Вижте още: Мит или истина: Ето дали преварените макарони са вредни
Бонус - защо винаги трябва да солите водата за паста
Научно казано, има само една основателна причина да осолявате водата за паста - тя подправя равномерно отвътре навън самото тестено изделие. В кулинарното училище обучаващите се готвачи се учат да подправят ястието си малко по малко от първата стъпка - само така могат да се изградят постепенни, по-сложни вкусове.