Обичате сладолед? Прочетете тези интересни факти


Обичате сладолед? Прочетете тези интересни факти
Снимка: iStock

Откога смятате, че сладоледът спасява човечеството в горещите летни дни? В продължение на много векове. Никой не знае със сигурност историята за това как е открит сладоледът, но тя вероятно датира поне от четвърти век пр.н.е. Разбира се, това не е бил сладоледът, който познаваме днес.

Александър Велики се радвал на сняг и лед, покрити с мед и нектар. Това е ранният сладолед. Римският император Нерон Цезар също ядял сняг, овкусен с плодове и сокове.

Е,  не сме сигурни как са се справяли с това без хладилник, но предполагаме, че са имали начини. Някои историци казват, че е имало дълбоки ями, покрити със слама, и снегът се е съхранявал там, след като е бил събиран от планината.

Вижте още: Диетолози: Ползите от яденето на сладолед

Сладолед с мляко

Добре, тогава било лед и сняг, но всички знаем, че това не е сладоледът, с който сме свикнали. Една от основните съставки на десерта, който познаваме днес, е млякото. А този най-вероятно се е появил в Китай около 7-ми век.

Тогава династията Тан управлявала страната и императорите вероятно са били първите, които са яли сладолед, който съдържа мляко. Тогава се правел от биволско, козе или краве мляко. За да подобрят вкуса и аромата, те добавяли камфор към него. След това метални тръби се пълнели със сместа и се съхранявали в леден басейн, за да замръзнат.

Нека оставим Китай за малко и да се преместим в арабския свят през Средновековието. Тогава хората пиели ледени освежителни напитки - по-ранните версии на шербета. Там те обикновено се правели от нар, череша или дюля. Скоро след това европейците го открили и той станал популярен и в Европа. Италианците и французите са тези, които особено го обожавали и го усъвършенствали в свои собствени версии.

Първият официален сладолед

През 17 век Антонио Латини става първият човек, който официално записва рецептата за своето сорбето – то съдържало плодове, лед, но също така захар и мляко. Това е рецептата, която повечето кулинарни историци смятат за първия официален сладолед. Италианците усъвършенствали свой собствен вид сорбе, наречено джелато. На италиански това означава "замразен".

Никой не е сигурен кой точно е изобретил джелатото, но всеки знае човека, който отворил първото кафене в Париж и започнал да го продава. Италианец от Сицилия отваря своя “Il Procope” през 1686 г., а кафенето става любимо място за срещи на известни интелектуалци по онова време. Така французите за първи път се запознали с италианското джелато, което се продавало в порцеланови купички, наподобяващи чаши за яйца. Но трябва да запомните едно важно нещо: никога не наричайте джелатото сладолед, особено пред италианци. Въпреки че може да изглеждат подобни, има много съществени разлики. Джелатото съдържа много по-малко мазнини, по-малко въздух и вкусът е по-интензивен, а освен това се сервира по-топъл от сладоледа.

И така, това е италианският начин. Французите са усъвършенствали собствения си замразен десерт - "fromage". Това се превежда от френски като "сирене", но всъщност няма нищо общо с това. Първоначално се приготвяло от сметана, захар и вода от портокалови цветя. Дори днес сметаната е важна съставка, така че е по-кремообразно и по-тежко от сладолед. Освен това знаете ли, че яйца се използват за производството и на двете? Да, това е важна съставка на джелатото и фромажа, която придава на десерта необходимата мазнина, но и специфичен вкус.

Най-вероятно сладоледът е донесен в САЩ от европейски имигранти. Първият салон за сладолед в Щатите отваря врати през 1790 г. в Ню Йорк, но до началото на следващия век е достъпен само за елита?

Когато астронавтите на НАСА били попитани какво им липсва най-много, сладоледът бил начело в списъка. Днес 9% от цялото произведено краве мляко в САЩ се използва за производството на сладолед. Хората, които най-много обичат сладолед в света, живеят в Нова Зеландия: страната е най-големият потребител на сладолед на глава от населението в света. Вторият е САЩ.

Вижте още: За летните жеги: Домашен шоколадов сладолед

Най-популярният сладолед

Кой според вас е най-популярният вкус на сладолед? Да, това е ванилия, разбира се. Вторият най-популярен вкус е шоколадът. Оказва се, че шоколадовият сладолед е изобретен по-рано: това е така, защото ванилията не е била достъпна дълго време. Днес повечето ванилия се внасят от Индонезия и Мадагаскар.

Днес съществуват над 1000 вида сладолед.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама