Няма да повярвате: 6 интересни факта за контрацептивите


Няма да повярвате: 6 интересни факта за контрацептивите
Снимка: iStock

Днес, 26-ти септември, отбелязваме световния ден на контрацепцията. И докато има много и разнообразни мнения по темата, тя всъщност е много важна не само за жените, а и за мъжете, защото дава възможност и на двата пола да живеят по-осъзнат и качествен живот. А главната цел на този ден е да се насърчат младите да говорят без притеснение и страх за темата табу номер 1 - секса и предпазните средства.

6 любопитни факта за контрацепцията

Всяка трета жена в България е правила аборт

Само за 2022-ра година в страната ни са направени 18 821 аборта, показват данни на Центъра по обществено здраве и анализи. Всеки аборт е придружен с физически и психически рискове за жената.

Контрацептивите намаляват болките по време на менструация

Оралната хормонална контрацепция е много ефективна както за намаляване на менструалните болки, така и за намаляването на периода на менструацията.

От контрацептивите не се напълнява

Един голям мит, в който много жени вярват е, че от контрацептивите се напълнява. Всъщност не са виновни те, а промяната в начина на живот. В държави като Ирландия и Италия са проведени множество изследвания, които доказват, че контрацептивите сами по себе си не оказват влияние на теглото.

Противозачатъчното хапче

Противозачатъчните са изобретени през не толкова далечната 1960-та година, а причината е, че изобретателите му са искали да дадат по-голяма свобода на жените.

Живак като противозачатъчно

През Средновековието жените са били доста изобретателни в опитите си да се предпазят от бременност. Те използвали живак, олово и арсен като контрацептивни средства, което, разбира се, е било изключително вредно за здравето им.

Презервативът

Любопитно е, че за презервативи се е говорело още от преди новата ера и то доста преди нея – цели 3000 години. Първият презерватив бил изработен по молба на съпругата на критския цар Минос, понеже тя нямала желание да дели трона с много наследници.

Вижте още: 5-те най-големи ползи от редовния секс

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама