Как е правилно да се варят картофите? В каква вода трябва да се поставят клубените: гореща или студена? Всичко това е много важно, ако искате да консумирате здравословно ястие, в което са запазени всички витамини.
Дори опитни домакини правят грешки при варене на картофите. На пръв поглед всичко изглежда много просто - трябва ви само тенджера, вода, картофи, сол, може би малко масло и подправки. Но оказва се, че това съвсем не е достатъчно.
Ако не се съобразите с някои на пръв поглед незначителни тънкости в процеса на варене на картофи, ястието ще се окаже, макар и вкусно, неособено полезно.
В каква се варят картофите - във вряща или студена
Този въпрос е един от първите, които педантичните домакини си задават. Но повечето домакини са свикнали да варят картофи, както ги е научила майка им или баба им и дори не се замислят дали това е правилно.
Най-често те обелват картофите, заливат ги със студена вода и се слагат на котлона да заврат, но това е грешка. Поради това се губят всички хранителни вещества и витамини, които се съдържат в здравите грудки.
Правилният подход в случая е да сложите суровите картофи във вряща вода и да ги осолите едва когато омекнат.
Друга грешка е варенето на картофите прекалено дълго време. Ако сте решили да правите пюре, нарежете грудките на по-малки парченца – така ще намалите времето за топлинна обработка и ще запазите максимално хранителните вещества в тях.
Най-добрият вариант е да готвите картофите с кората - сварете грудките, без да ги белите. И не забравяйте да ги поставите във вряща вода, като я използвате в минимално количество, а не както при варенето на паста.