Над 600 учители от цялата страна придобиха нови знания и умения за използване на изкуствения интелект


Над 600 учители от цялата страна придобиха нови знания и умения за използване на изкуствения интелект
Снимка: Yettel

Повече от 600 учители подобриха дигиталните си способности и надградиха знанията си за новите технологии чрез обучението „Въведение в изкуствения интелект“. Онлайн курсът е част от Академията за дигитални умения на Yettel и образователния сайт Prepodavame.bg, създаден от Фондация „Заедно в час“. Тя цели да подпомогне цифровите компетенции на преподавателите и да ги насърчи да прилагат активно изкуствения интелект в учебния процес.

Първата част от обучението включва запознаване с инструментите, базирани на изкуствен интелект, сред които Copilot, Gemini и ChatGPT. Въведението в света на изкуствения интелект започва от обяснение на достъпен и разбираем език какво представлява той, как точно работи и за какво може да се използва. Сред разглежданите теми е и нуждата от проверка на информацията, генерирана машинно. Като най-полезно за работата си с подобни приложения учителите посочват усвояването на уменията за структуриране и формулиране на въпроси и задания (prompts), така че да получават по-точни и полезни отговори. Именно затова курсът представя конкретни насоки и примери за ефективно използване на команди при генериране на идеи и ресурси, свързани не само с работната дейност, но и в ежедневните задачи.

Показателна за ефективността и практичната насоченост на инициативата е промяната в нагласата на учителите – преди  обучението нивото на увереност в използването на технологии с изкуствен интелект сред участниците е 5.4 от 10, а след края вече достига 8.5. Над 80% от тях посочват, че биха препоръчали онлайн курса на колегите си. Вдъхновени от наученото, някои от учителите дори изразяват готовност да продължат своето образование в областта на изкуствения интелект, търсейки още материали по темата и други подходящи обучения за по-задълбочено разбиране на технологията.

Вторият етап се състои от практическа задача – разработване на урок. Учителите от прогимназиален и гимназиален етап имат за задача да подготвят и проведат урок, в който използват дигитални инструменти, за да ангажират учениците и да развиват цифровите им умения. Целта на упражнението е да помогне на преподавателите да създадат силна връзка между учебното съдържание и напредъка на технологиите чрез нови похвати и обучителни методи. В края на годината най-добрите уроци ще бъдат публикувани в общодостъпна библиотека с ресурси и ще помогнат на все повече преподаватели да работят съвременно и ефективно с учениците си.

Инициативата на Yettel и Prepodavame.bg цели да подпомогне учителите в предизвикателствата, свързани с бързото навлизане на изкуствения интелект и успешното му интегриране в образователния процес. Академията за учители е част от програмата на телекома „Безопасен интернет и развитие на дигитални умения“, с която компанията си поставя за цел да подкрепи 10 хил. души в  подобряването на техните цифрови познания.

Всички обучения са напълно безплатни за преподавателите, а желаещите да участват могат да се регистрират през уебсайта на организацията. Следващият етап от академията, който предстои да бъде обявен, представлява асинхронни видео курсове за изграждане на дигитална култура и създаване на ангажиращо съдържание чрез дигитални инструменти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички