Могат ли котките да ядат домати?


Могат ли котките да ядат домати?
Снимка: iStock

Всички обичаме нашите домашни любимци и винаги сме загрижени за нещата, които влизат в устата им. Едно такова притеснение на собствениците на котки е дали те могат да ядат домати или не?

Отговорът е прост, могат да ги консумират! Противно на общоприетото схващане, изяждането на един или два зрели домата няма да навреди по никакъв начин на вашия космат приятел. Според ветеринаря д-р Ихое Баско, зрелите и варени домати са безопасни за ядене както от котки, така и от кучета. Те не са токсични и вашият домашен любимец може от време на време да си ги хапва.

Запекът и забавеното храносмилане често притесняват котешките създания, храненето им с домати може да облекчи подобни заболявания. Това е така, защото доматите са богати на фибри и вода! Те също са отличен източник на витамин А и С, полезни за зрението и по-здрава кожа.

Котките не могат да имат никаква полза от въглехидратите в доматите, защото слюнчената амилаза, ензим за усвояване на нишестето, който разгражда въглехидратите, липсва при котките. Освен това, естествено, котките трябва да получават своите минерали, витамини и протеини от месото и това е нещо, което никой не може да промени.

Вижте още: Ето колко често трябва да къпете вашите кучета и котки

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама