Любовната история зад Тадж Махал


Любовната история зад Тадж Махал
Снимка: iStock

Любимият индийски поет Рабиндранат Тагор нарича Тадж Махал "... сълза на бузата на времето" и посетителите на това ново чудо на съвременния свят и обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО бързо биват очаровани не само от зашеметяващата му красота, но и от любовната история, която го е вдъхновила.

Тадж Махал празнува голямата любов на моголския владетел на Индия Шах Джахан към любимата му съпруга Арджуманд Бану Бегум, по-известна в историята като Мумтаз Махал или "бижуто на двореца". Джахан за пръв път забеляза Мумтаз на базара в Агра, продаваща коприна и мъниста, и младият принц се влюбва лудо в персийската аристократка от пръв поглед. Упорит в петгодишното си преследване на нея, Джахан се жени за Мумтаз през 1612 г. Въпреки че Мумтаз е увековечена като образец на женската красота, историците признават, че тя също е била проницателен и завършен политически практикуващ, като много жени от имперската моголска династия преди нея. Любимата жена на Джахан била поверена с кралския печат, работила заедно с младия император и го придружавала на бойните полета, дори по време на многото си бременности.

Мумтаз родила на Джахан четиринадесет деца, но починала от следродилни усложнения след последното си раждане. Джахан бил неутешим, потапяйки императорския двор в безпрецедентен двугодишен период на траур, през който време той призова занаятчии от целия мюсюлмански свят, за да започнат да проектират несравним паметник на вечната му любов към Мумтаз. Резултатът е най-емблематичната забележителност на Индия, Тадж Махал. Спиращата дъха сграда е построена от 20 000 занаятчии, подпомагани от 1000 слона за период от 22 години. Дизайнът е вдъхновен от описанията в Корана на небето и наистина, чисто белият мрамор, издигащ се на фона на лазурното небе, изглежда извънземно, благодарение на усъвършенстваното използване на оптични илюзии и факта, че променя цветовете си през деня, превръщайки се от чисто бяло до прашно розово. Сградата включва не само най-добрите принципи на моголското изкуство и архитектура, но и аспекти на персийските, османските и ислямските традиции, което я прави - като самата любов - наистина универсална.

Като признание за безупречния дизайн на Тадж Махал, ЮНЕСКО го определи като обект на световното културно наследство през 1983 г. Днес паметникът на Джахан на вечната му любов към Мумтаз се посещава от повече от 7 милиона души всяка година и трябва да се види при всяко пътуване до Индия.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама