Лекар разкрива какво никога НЕ трябва да правите, ако се събудите посред нощ!


Лекар разкрива какво никога НЕ трябва да правите, ако се събудите посред нощ!
Снимка: iStock

Всеки, който някога се е събуждал посред нощ и след това напразно се е опитвал да заспи, знае колко изтощително може да бъде това. Мнозина изобщо не успяват да заспят, но остават будни до сутринта. Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), повече от 17 процента от възрастните имат проблеми със съня почти всеки ден.

Вижте още: Дефицит на желязо: Симптоми и решение

Доктор Байкан Луо, базиран в Сан Франциско експерт по съня, разкри какво стои зад нощното събуждане и как да го предотвратим.

Някои от честите причини за нарушения на съня са стрес и безпокойство, дискомфорт или болка и промени в околната среда като шум или движение. Също така твърде ниските или твърде високите температури могат да доведат до прекъсване на съня. А нарушения на съня като синдром на неспокойните крака или хъркане могат да бъдат причини за събуждане.

Какво да правите, когато се събудите?

Когато се събудите посред нощ, най-добре е да останете в леглото, да се опитате да се отпуснете и да видите дали можете да заспите отново, казва д-р Луо.

Тя предлага да опитате някои популярни техники като прогресивна релаксация, дихателни упражнения, „бял ​​шум“ или други методи, които да ви помогнат да се отпуснете.

„Ако не можете да заспите след 10-15 минути, време е да станете от леглото“, съветва д-р Луо. „Опитайте се да отидете на тихо и удобно място в къщата, като дивана, и започнете някаква тиха дейност с малко умствена стимулация като четене на книга, след което се върнете в леглото“, добавя тя.

Грешки, които трябва да избягвате

Докато повечето хора правят точно това, не трябва да посягате към телефона си или да гледате часовника, ако сънят ви внезапно е прекъснат през нощта, съветва д-р Луо.

"Проверяването на часа след събуждане посред нощ е една от най-честите грешки и не ни помага, а ни пречи. Увеличава стреса и ни затруднява да заспим отново. Ако проверите часа на телефона си, съдържанието може да е твърде стимулиращо, което допълнително ви пречи да се отпуснете и да заспите“, казва тя.

Вижте още: Съвети от шеф Манчев и проф. Найденова за осъзнато хранене

Какво трябва да знаете за вашия вътрешен часовник?

Събуждането посред нощ може също да е резултат от това, че вътрешният часовник на тялото ви не е синхронизиран с графика ви за сън.

"Нашият сън се влияе от два ключови фактора - рано вечер това е увеличаването на съня, нуждата на тялото ни от почивка, което ни помага да заспим. По-късно през нощта вътрешният ни часовник, известен като циркадно  сигнализиране, играе ключова роля в поддържането на съня. В идеалния сценарий тези два фактора работят заедно, за да ви помогнат да спите добре. Но ако налягането на съня изчезне преди циркадният сигнал да се активира напълно, това може да доведе до нощно събуждане“, обяснява лекарят.

Ако не сте сигурни защо се събуждате често през нощта, можете да опитате да коригирате вътрешния си часовник, за да видите дали това решава или намалява нарушенията на съня ви. Някои начини да коригирате циркадния си ритъм включват събуждане по едно и също време всеки ден, промяна на времето на хранене, приемане на добавки с мелатонин, упражнения по различно време на деня и консумация на умерени количества кофеин сутрин.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама