Ледена рисунка на делфин бе наблюдавана на Витоша (СНИМКА)


Ледена рисунка на делфин бе наблюдавана на Витоша (СНИМКА)
Снимка: iStock

Снежният делфин, изрисуван в една от преспите до Черни Връх зарадва туристите на София миналия петък. Софиянци успяха да различат изображението на делфина върху леда дори от нисък поглед над нея.

Повече за картината

Рисунката е с площ 320 кв. метра и е разположена на топяща се преспа много близо до Черни Връх. Дело е на българската художничка Вивия Ники. Нарисувана е с екологични бои, които не увреждат природата и носи посланието за мира и доброто. Това е поредната картина в лендарт стил - “ландшафтно изкуство”, което авторката твори у нас. След гигантските и картини на морския плаж през изминалото лято, които впечатлиха България, тази е първата върху сняг. Самото изображение на делфина в снега цели да събуди темата за опазването на околната среда. Топящия лед символизира преходността на времето, и загатва за необходимостта от спешни, бързи мерки за спасение от екологична катастрофа. Делфинът ни обръща към вечните теми за мира и доброто, които трябва да опазим, съхраним и развиваме, а в частност това е и грижата ни за околната среда.

"Във времена, които разтапят нашите ценности ние трябва да ги събудим и възродим. Това са времена на лесни удоволствия, консуматорство и духовен упадък, но и времена на изпит, които ще тласнат някои към силен катарзис и духовен възход", сподели авторката.

Повече за Вивия Ники

Вивия Ники е завършила архитектура в УАСГ и режисура в НБУ. Учила е също компютърно музициране в НБУ и Музикотерапия в НМА "Проф. Панчо Владигеров". Участва в каузи, свързани със защитата на околната среда и борбата със замърсяването. С проектът Плодната Градина се засаждат благотворителни обществени плодни градини за София.

През изминалата година тя показа пътуващата си изложба "Сърцето на Природата" и изрисува 3 огромни картини на морския бряг. Едната от тях "Гълъба на Мира" изрисувана на Камчия надмина рекорда на Гинес на Натаниел Алапид и беше с площ над 25 000 квадратни метра.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама