С наближаването на коледните празници, доброто настроение започва да расте все повече. Като изключим модернизирането на празника през последните няколко десетилетия, в християнството Коледа се свързва с духовното и физическо пречистване, което става възможно благодарение на Коледните пости.
Кога започва Коледният пост?
Коледният или Рождественски посто както можете да го срещнете още, е вторият по продължителност пост в християнската религия след Великия. Продължителността му е 40 дни, като е важно да подчертаем, че той не е толкова строг и ограничителен. Коледните пости започват на 15-ти ноември и продължават до 24-ти декември (Бъдни вечер) включително. Вечерта преди започването на постите се яде блажна храна – такава, съдържаща животински продукти.
Вижте още: 7 коледни подправки и здравословните им ползи за организма ни
Древните хора са смятали, че чрез поста се пречиства не само тялото, а и душата. Ето затова по това време на годината трябва да се покаем, молим и въздържаме от всякакви плътски наслади.
Какво може да се консумира по време на пост?
През 40-те дни, в които се пости, могат да се ядат всякакви растителни храни като:
- Плодове
- Зеленчуци
- Гъби
- Зърнени
- Мед
- Ядки
- Бобови
Като тук е важно да се има предвид, че през първите 3 седмици в определени дни (вторник, четвъртък, събота и неделя) може да се пие червено вино и да се хапват безгръбначни животни като:
- Охлюви
- Миди
- Октопод
На 21-ви ноември и на 6-ти декември пък, когато са двата големи празника Въведение Богородично и Никулден, е позволена рибата. През следващите 10 дни най-важното, което трябва да запомните е, че в понеделник не се консумира олио, а в почивните дни можете спокойно да се храните с риба и да пиете вино, без да прекалявате, разбира се.
Какво е забранено да се консумира по време на пост?
- През всички 40 дни са забранени храни като:
- Месо
- Сирене
- Кашкавал
- Яйца
- Всички останали млечни храни
- Алкохолът