Брашното е от онези продукти, които всяка домакиня има в "дълбокия шкаф", независимо дали ги ползвате често, или не съвсем. Освен в печива, го използваме и за сгъстяване на манджи, супи, а и за любимите ни палачинки. Към кое брашно обаче посягате в магазина и правите ли разлика между различните видове?
Първо и най-важно е, че колкото по-голямо е числото на брашното, толкова по-тъмен може да бъде цветът му. Тази цифра изразява пепелното му съдържание в проценти. Например брашно тип 1150 е типово и има 1,15% пепелно съдържание. Брашната с високо пепелно съдържание могат да се похвалят с висок процент от обвивките на зърното, повече витамини, минерали и ензими. Брашната с по-високо пепелно съдържание имат по-голямо количество белтъчини, но техните хлебопекарни свойства са по-ниски.
Брашно тип 500 е фино смляно и става за широка употреба. Пепелното му съдържание е 0.5%. Идеално е за хляб, както и за сладкиши, но съдържанието му на глутен не е особено високо. Точно то е и причината много жени да се чудят защо козунаците им не стават „на конци”. Всъщност, най-хубавите козунаци се правят с брашно тип 450, което е възможно най-финото на пазара.
Брашното тип 750 се води „Добруджа”. То отново е бяло, но с малко по-високо пепелно съдържание, което го прави и една идея по-здравословна алтернатива.