Българската кухня изобилства на рецепти с ориз, но все по-често виждаме на щанда и по-екзотични видове. Като Жасмин и Басмати, например. Те присъстват на щандовете в супермаркетите от години, но мнозина не знаят какви са разликите между тях. И жасминовият ориз, и оризът басмати са ароматни сортове, които са отлична алтернатива на обикновения дългозърнест бял ориз.
Басмати
Оризът басмати произлиза от подножието на Хималаите, в северна Индия и Пакистан. Има някои разновидности, които се отглеждат в САЩ, но те не са така добри, както азиатските сортове. Характерните климатични особености на региона му придават специфичен вкус и аромат и са му донесли прозвището “кралят на оризите”.
Вижте още: Ръководство по гледане на турско кафе – знаци и символи
Това е дългозърнест вид ориз, често употребяван в индийската, близкоизточната и персийската кухня. Оризът басмати е достъпен в повечето магазини за хранителни продукти и се предлага и в бяла, и в кафява разновидност.
Оризът басмати трябва да бъде киснат във вода поне 30 минути преди варене. Това позволява зърната да абсорбират вода и да се сварят равномерно, без да се чупят.
Жасмин
Това е вид висококачествен дългозърнест ориз, но зърната му са по-къси от тези на Басмати. Отглежда се само в определени райони на Азия, където климатичните особености му придават характерен аромат и вкус. Най-често се използва за традиционните тайландски специалитети.