Как да режете лук БЕЗ да ви текат сълзи


Как да режете лук БЕЗ да ви текат сълзи
Снимка: iStock

Ако има нещо, което наистина мразим в кухнята, то е рязането на лук, което върви “ръка за ръка” със сълзите. На какво се дължи това?

В лука има летливи серни съединения, които при рязане се пренасят във въздуха и се прехвърлят върху лигавицата на очите. Когато попаднат в контакт със слъзната течност тези серни съединения се превръщат в слабо концентрирана сярна киселина. Дразненето на очната лигавица от киселината е причината за “лучения рев”.

Вижте още: Защо мнозина поставят четката си за зъби на щипка за пране

Как да режете лук БЕЗ да ви текат сълзи?

1.Обелете лука и го сложете за 5 минути в студена вода. Друг вариант е да го замразите за 10 минути в камерата и след това да го накълцате.

2. Докато режете, дъвчете дъвка със затворена уста. Някои баби пък захапват филия хляб без да дъвчат.

3. Оставете мокра хартиена кърпа върху дъската си за рязане, докато готвите. Химикалът в лука е привлечен от най-близкия източник на вода, който обикновено са очите ви.

4. Режете винаги с много добре заострени ножове, които отрязват парче, а не мачкат зеленчука.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама