Картофите са една от най-популярните храни в цял свят, включително в България. Ако сте купили по-големи количества или пък имате собствена реколта, трябва да знаете как да ги съхранявате правилно.
Въпреки че картофите със сигурност се отрязват при прибиране на реколтата, те продължават да дишат и в известен смисъл живеят по рафтовете на хранителните магазини и във вашия дом. Тъй като кислородът от околната среда се комбинира със захарите в картофите, той се вдишва от корените като въглероден диоксид и вода. Съхраняването на картофи на хладно, тъмно място значително забавя това неизбежно разлагане, предпазва от покълване.
Също така е важно да не съхранявате картофи и лук заедно. И двете кореноплодни зеленчуци съдържат много влага, което може да доведе до по-бързо разваляне. Комбинирани, те произвеждат газ етилен, който ще ускори процеса на зреене. Вместо това ги дръжте отделно в зона с добра циркулация на въздуха, за да издържат по-дълго.
Как да съхранявате картофи
Въпреки че не трябва да поставяте картофи в хладилника, те все пак ще се запазят най-дълго, когато се съхраняват на хладно и тъмно място - по-специално някъде, където има ниска температура от около 10 градуса.
1. Дръжте ги далеч от слънчевата светлина (но не и извън полезрението)
Не съхранявайте картофите на открито върху плота. Дръжте ги в чекмедже, в кошница, в килер, в хартиена торбичка - навсякъде, където е тъмно. Прозрачна найлонова торбичка, в която се опаковат картофите, всъщност не е идеална за съхранение. В крайна сметка картофите са растения. Ако видят слънчева светлина, те ще извършват фотосинтезата си и ще станат зелени, и в крайна сметка ще се сбръчкат и ще изгният.
И помнете, далеч от погледа, далеч от ума – дръжте ги все пак на видимо място, за да не ги забравите.
Вижте още: Ако не ядете сладки картофи, тези 5 неща ще ви убедят да започнете
2. Уверете се, че все още имат въздушен поток
Или прехвърлете вашите картофи в хартиена или мрежеста торбичка, или в добре вентилиран контейнер. (Те ще отделят въглероден диоксид и вода под формата на пари, така че нещата могат да станат малко прекалено влажни.) Ако искате да ги държите в найлоновия плик, в който са дошли, уверете се, че е добре перфориран и че горната част не е плътно затворена.
3. Избягвайте топлите места
Дори и да нямате по-хладно място за съхранение от вашата кухня, избягвайте най-топлите места в стаята: Не съхранявайте вашите картофи до фурната, под мивката или върху хладилника.
Когато е по-топло от идеалната им температура за съхранение, картофите ще започнат да поникват, но по-студеното също не е непременно по-добро. Когато се държат при по-ниски температури (т.е. във вашия хладилник), метаболизмът им се измества по сложен начин, което води до разграждането на малко нишесте до захари. Това означава, че картофите, съхранявани в хладилника, ще имат по-сладък вкус с течение на времето, а когато са сготвени, е по-вероятно да придобият неприятен нюанс на кафяво.
Вижте още: Какво се случва с тялото ви, когато ядете картофи