Оказва се, че за нас, жените, е голямо предизвикателство да разпознаем дали едно месо е годно за консумация, или не. Затова днес ще ви дадем насоки какво да правите, ако се съмнявате в годността на свинското месо. Най-добрият съвет, който можем да ви дадем е, ако се съмнявате в годността на дадена храна, по-добре да я изхвърлете и да не рискувате здравето си.
Как да разберем дали свинското месо е развалено, или не
Погледнете срока на годност
Срокът на годност, изписан върху опаковката трябва да е водещ за вас. Ако той е изтекъл, хвърлете месото. Трябва да знаете, че обикновено червеното месо в сурово състояние е годно от 1 до 3 дни и от 7 до 10, когато е сготвено.
Ако месото е престояло в хладилник дълго, не рискувате
Ако сте забравили свинското месо за повече от 5 дни в хладилника, не е добра идея да го консумирате. Колко време ще издържи то в хладилник зависи до голяма степен от това дали е смляно, или пък е нарязано. Смляното месо може да издържи не повече от 2 дни, след като изтече срокът му на годност, докато нарязаното и изпеченото месо обикновено може да се консумира до 5 дни след изтичане на срока му.
Вижте още: Така ще премахнете неприятната миризма от свинското месо
Помиришете месото
Ако то мирише неприятно, значи на-вероятно е за боклука. Разваленото месо има остър и отчетлив аромат на амоняк.
Погледнете цвета му
Избягвате да консумирате месо със зеленикав оттенък. Зеленият и зеленикаво-кафявият цвят на части от месото е индикатор, че то никак не е безопасно за консумация.
Проверете текстурата
Разваленото червено месо е лепкаво и лигаво на допир. Това е признак за размножаващи се по месото бактерии, така че непременно го изхвърлете, ако е такова.
Вижте още: Каква е разликата между свинско бонфиле и контрафиле?