Как да разберете, че свинското месо се е развалило


Как да разберете, че свинското месо се е развалило
Снимка: iStock

Оказва се, че за нас, жените, е голямо предизвикателство да разпознаем дали едно месо е годно за консумация, или не. Затова днес ще ви дадем насоки какво да правите, ако се съмнявате в годността на свинското месо. Най-добрият съвет, който можем да ви дадем е, ако се съмнявате в годността на дадена храна, по-добре да я изхвърлете и да не рискувате здравето си.

Как да разберем дали свинското месо е развалено, или не

Погледнете срока на годност

Срокът на годност, изписан върху опаковката трябва да е водещ за вас. Ако той е изтекъл, хвърлете месото. Трябва да знаете, че обикновено червеното месо в сурово състояние е годно от 1 до 3 дни и от 7 до 10, когато е сготвено.

Ако месото е престояло в хладилник дълго, не рискувате

Ако сте забравили свинското месо за повече от 5 дни в хладилника, не е добра идея да го консумирате. Колко време ще издържи то в хладилник зависи до голяма степен от това дали е смляно, или пък е нарязано. Смляното месо може да издържи не повече от 2 дни, след като изтече срокът му на годност, докато нарязаното и изпеченото месо обикновено може да се консумира до 5 дни след изтичане на срока му.

Вижте още: Така ще премахнете неприятната миризма от свинското месо

Помиришете месото

Ако то мирише неприятно, значи на-вероятно е за боклука. Разваленото месо има остър и отчетлив аромат на амоняк.

Погледнете цвета му

Месо

Избягвате да консумирате месо със зеленикав оттенък. Зеленият и зеленикаво-кафявият цвят на части от месото е индикатор, че то никак не е безопасно за консумация.

Проверете текстурата

Разваленото червено месо е лепкаво и лигаво на допир. Това е признак за размножаващи се по месото бактерии, така че непременно го изхвърлете, ако е такова.

Вижте още: Каква е разликата между свинско бонфиле и контрафиле?

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама