Кореноплодните зеленчуци прекарват целия си живот заровени в мръсотията, така че винаги изглежда, че носят поне следа от песъчинки. Но почистването на зеленчуци като цвекло, моркови, картофи и лук не е мисия невъзможна. С малко търкане можете да ги направите чисти и готови за консумация.
Колко мръсни са кореноплодните?
Тъй като кореноплодните зеленчуци остават в мръсотия през цялото време на растеж, те наистина са склонни да се замърсяват - и могат да поемат замърсители от почвата, включително пестициди, микроби като Listeria и Salmonella, тежки метали и микропластмаси. И това не включва самата почва, която може да направи вашите кореноплодни зеленчуци песъчливи и непривлекателни за ядене.
Как да измиете кореноплодни зеленчуци
Добрата новина е, че не е нужно да използвате скъпи почистващи препарати, оцет или други методи за почистване, за да измиете кореноплодните си зеленчуци. Всичко, от което се нуждаете, е хладка вода и четка! Всъщност абсолютно не трябва да използвате сапун или други почистващи препарати върху зеленчуците, тъй като те могат да се абсорбират и да замърсят вашите зеленчуци.
Вижте още: 9 зеленчука, които са по-здравословни, когато са сготвени
Измийте ръцете си преди да започнете
Използвайте сапун и вода, за да измиете ръцете си, преди да боравите със зеленчуците си, за да избегнете замърсяване на продуктите с нещо, което е по ръцете ви.
Пуснете хладка вода върху зеленчуците за 10 секунди
Използването на хладка вода помага за предотвратяване на абсорбирането на микроби в кожата на зеленчука, а действието на течащата вода помага за изплакването на мръсотията и микробите.
Използвайте четка за продукти, за да изтъркате видимата мръсотия
Четка ще ви помогне да премахнете всяка мръсотия, която е „заседнала“ на повърхността. Можете да продължите да го пускате под студена вода, докато правите това, за да отмиете мръсотията, докато търкате.
Изплакнете допълнително с хладка вода
След като вашият зеленчук изглежда чист, изплакнете го последно, за да отстраните всички останали остатъци.
Подсушете с чиста кърпа
Можете да оставите вашите зеленчуци да изсъхнат на въздух или да използвате чиста хартиена кърпа, за да ги изсушите.
Вижте още: 5 зеленчука, които можете да отгледате отново от остатъци
Все още ли трябва да миете кореноплодните си зеленчуци, ако ги белите?
Да. Дори и да белите кореноплодните си зеленчуци, пак трябва да ги изтъркате добре. Вашият нож или белачка влиза в контакт с кожата, така че може да се замърси и да пренесе микроби, мръсотия и други върху самите зеленчуци. Така че следвайте инструкциите по-горе, за да измиете вашите кореноплодни зеленчуци, преди да ги обелите и подготвите.