Дали сме склонни да ядем едно и също количество храна, независимо от съдържанието на калории? Учени от университета в Бристол потърсиха отговор на този въпрос и установиха, че човешкият мозък има естествен механизъм за определяне на размера на порция храна.
По-рано учените смятаха, че хората са склонни да преяждат необмислено, употребявайки висококалорични продукти, но сега е ясно, че това не е така. Експериментално проучване, при което на доброволци са предлагани обичайни ястия с различна калоричност го доказва. Порциите били с едни и същи грамажи, но самият вид на храната се оказвал достатъчен да подейства като възпиращ механизъм.
Доброволците несъзнателно ограничавали приеманото количество храна, при по-калоричните блюда. Например, хората изяждали по-малки количества от паста, приготвена със сметанов сос, отколкото зеленчукова салата, която има много по-малко калории.
Това води учените до заключение, че човек има заложена способност да определя калоричното съдържание на храната само по вида ѝ и съответно да регулира размера на порциите в полезни дози. Учените предполагат, че хората със затлъстяване, което се дължи предимно на преяждане, имат някои проблеми с тази функционалност на мозъка. Това предположение обаче все още трябва да бъде доказано.