Как да изберете хубава диня и кои са най-популярните сортове


Как да изберете хубава диня и кои са най-популярните сортове
Снимка: iStock

И малки, и големи обожават диня! И как няма - това е един от най-вкусните, сочни и предпочитани плодове в летните горещини. Някои обичат да я похапват самостоятелно, а други я превръщат в основно хранене, комбинирайки я със сирене.

Порция диня от 200 грама, която съдържа 50-60 калории, разхлажда в летните жеги и същевременно задоволява желанието за сладко. Не всички дини, които виждате по пазара и щандовете, обаче са еднакви. На мнозина им се е случвало да си мислят, че са избрали перфектната диня и едва когато се приберат у дома и я разрежат, да разберат, че са грешали. Тук голямо значение оказва сортът.

Вижте още: Каква е разликата между праскови и нектарини

Всъщност, дините имат огромно разнообразие. Ето как да изберете най-узрялата диня и кои са най-популярните в България:

Как да избирате диня?

Един от най-лесните начини да разберете дали динята е узряла е да почукате по повърхността. При почукване узрялата диня трябва да издава глух, дълбок звук, а не кух или вилен звук, което може да означава незрялост или презрялост.

Опашката на динята е един вид "индикатор за свежест". Добрата диня трябва да има изсъхнала опашка, което показва, че е била узряла на корена. Ако опашката е зелена или свежа, това може да е знак, че динята е откъсната твърде рано.

Най-популярните сортове у нас:

Диня Кримсон

Това е най-разпространеният сорт у нас, макар по произход да е американски и доста буйно растящ. Стъблата му достигат до 3-4 метра, листата са големи, а плодовете достигат до 8 кг. Кората им е светлозелена с тъмнозелени ивици. Ядливата, вътрешна част, е керемиденочервена, нежна, много вкусна. Семената са малки, кафяви и черни.

Вижте още: Този плод е мощен стимулант за мозъка и сърцето

Диня Мраморна

Плодовете на този сорт не са особено големи и са по-скоро сферични - тежат до 5 кг. всяка. Повърхността на плода е светлозелена, с добре личащи си тъмнозелени петна и ивици. Ядливата част е доста сладка, но не е типичната ярко червена, а по-скоро розово-червена.

Диня Божура

Един от най-ранните сортове, които можете да похапвате още през началото на юни. Плодовете са доста едри, отново със сферичен вид. Кората е средно дебела, а меридианните ивици са широки, накъдрени и тъмнозелени.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама