Изложба с портрети на жени, търсещи убежище, показват в София


Изложба с портрети на жени, търсещи убежище, показват в София
Снимка: Олга Стефату

Изложба на Олга Стефату ще бъде представена от 20 юли до 16 септември в галерия "Синтезис". Експозицията Chrysalis представя серия от портрети, която акцентира върху индивидуалността на жени, търсещи убежище. Официалното откриване ще бъде на 20 юли в присъствието на автора и на Ираклис Папайоану, куратор в MOMus – Музей на фотографията в Солун в Гърция.

Родом от Сирия, Иран, Ирак, Афганистан, Камерун и Конго, жените застават пред камерата в златни костюми, изработени от спасително фолио. Портретите и придружаващите ги текстове представят различния опит на всяка бежанка и нейния път на миграция, а декорът поставя в центъра на изображението нейното смело поведение.

Процесът на работа с Олга Стефату им дава възможност да се покажат пред света така, каквито искат да бъдат видени: като личности, напуснали родното си място по различни причини, със свои собствени очаквания и надежди за бъдещето, разказват от екипа на галерията.

"Избягах заради политическото и полово потисничество. Пресякох границата между Иран и Турция през нощта. […] Трафикантите ме удряха, за да тичам по-бързо. Стъпалата ми кървяха. На лодката за Лесбос бяхме повече от 40 души. Два пъти паднах в студеното море. […] Сега имам разрешение за пребиваване. […] Не говоря нито гръцки, нито английски. Готвенето се превърна в моя начин за общуване. В Атина се чувствам свободна. Искам същото за всички жени в моето общество. Като мен в този момент, когато говоря за мечтите си пред камера. Обичам да танцувам", разказва Махбубе от Иран.

"Водена от символиката на златния цвят, промених предназначението на материала, който се превърна в синоним на пътуването на бежанците и в сътрудничество с дизайнера Гурам Чачанидзе го превърнахме в дреха. Всеки костюм е уникален и отразява духа на жената, която го носи", споделя Олга Стефату.

В рамките на изложбата ще има и съпътстващи събития. На 21 юли ще се проведе тур в изложбата с Олга Стефату. На следващия ден (22 юли) ще има Ден на гръцката фотография, който включва лекционен панел с Олга Стефату, Ираклис Папайоану, Стратос Калафатис и представяне на гръцки фотокниги от Лиа Налбантиду. На 11 септември в библиотека "Фотосинтезис" събитието ще е "Фокус: Миграция".

Олга Стефату е визуална артистка и режисьорка на документални филми със специален интерес към правата на жените. Завършва фотография в Технологичния образователен институт в Атина, а през 2012 г. получава магистърска степен по мултимедийна журналистика от Университета в Болтън, Великобритания, докато живее в Пекин. Atelier délos е нейната творческа база в Атина, но работи по проекти из целия свят. Работата ѝ е показвана в институции като Музея Ага Хан, Канада; Пространство за изкуство Doha Fire Station, Катар; MOMus - Музей за съвременно изкуство, Гърция; Музея Бенаки, Гърция; Галерия Negpos, Франция; както и в рамките на Месеца на фотографията в Лос Анджелис, Фестивала Head On, Австралия и Les Boutographies, Франция.

Това е първото представяне на Олга Стефату пред българската публика. Нейният дългосрочен проект Chrysalis е показван на Атинския фотофестивал през 2022 г., в MOMus – Музей за съвременно изкуство като част от Фотобиеналето в Солун през 2021 г., в Mузея Ага Хан в Торонто и в Пространство за съвременно изкуство Doha Fire Station в Катар през 2020 г. Включен е и в изложбата „Диви лебеди: невидими силни жени“ в галерия "Фотон" в Любляна.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама