Независимо дали искате да хапнете варени яйца, или да си направите яйчена салата, изключително смущаващо е, когато разрежете първото яйце и откриете зеления твърдо сварен жълтък, който ви чака вътре. Какво става?
Какво причинява зеления твърдо сварен жълтък?
Всичко е заради топлината. Когато едно яйце се готви твърде дълго и/или при твърде висока температура, сярата в белтъка се комбинира с желязото в жълтъка и създава железен сулфид, който има зелен оттенък.
За съжаление тази химическа реакция, която учените наричат денатурация, не се ограничава до твърдо сварени яйца. Използването на твърде много топлина може също да придаде зеленикав оттенък на бърканите яйца и омлетите.
Вижте още: Кога да добавите сол към бърканите яйца, според експерти
Безопасно ли е да се яде обезцветен яйчен жълтък?
Може да изглеждат непривлекателни, но да. Докато зелените твърдо сварени жълтъци може да са визуално отблъскващи и да имат малко тебеширена текстура, те са безопасни за консумация. Железният сулфид, който се образува, когато яйцето е преварено, всъщност е същата форма на желязо, която намирате в добавките с желязо. От гледна точка на безопасността на храните всъщност е по-безопасно да се ядат преварени яйца, отколкото недостатъчно сготвени, които могат да съдържат бактерии.
Смята се, че тази бактерия, салмонела, се крие в едно на всеки 20 000 яйца и може да доведе до болести, предавани от храната. Освен да гарантирате, че яйцата са напълно сварени, важно е да запомните, че за да останат безопасни за консумация, те трябва да се съхраняват в хладилник.
Вижте още: Какво значат етикетите на яйцата и как да изберете