Ето защо твърдо сварените яйца имат зелени жълтъци


Ето защо твърдо сварените яйца имат зелени жълтъци
Снимка: iStock

Независимо дали искате да хапнете варени яйца, или да си направите яйчена салата, изключително смущаващо е, когато разрежете първото яйце и откриете зеления твърдо сварен жълтък, който ви чака вътре. Какво става?

Какво причинява зеления твърдо сварен жълтък?

Всичко е заради топлината. Когато едно яйце се готви твърде дълго и/или при твърде висока температура, сярата в белтъка се комбинира с желязото в жълтъка и създава железен сулфид, който има зелен оттенък.

За съжаление тази химическа реакция, която учените наричат ​​денатурация, не се ограничава до твърдо сварени яйца. Използването на твърде много топлина може също да придаде зеленикав оттенък на бърканите яйца и омлетите.

Вижте още: Кога да добавите сол към бърканите яйца, според експерти

Безопасно ли е да се яде обезцветен яйчен жълтък?

Може да изглеждат непривлекателни, но да. Докато зелените твърдо сварени жълтъци може да са визуално отблъскващи и да имат малко тебеширена текстура, те са безопасни за консумация. Железният сулфид, който се образува, когато яйцето е преварено, всъщност е същата форма на желязо, която намирате в добавките с желязо. От гледна точка на безопасността на храните всъщност е по-безопасно да се ядат преварени яйца, отколкото недостатъчно сготвени, които могат да съдържат бактерии.

Смята се, че тази бактерия, салмонела, се крие в едно на всеки 20 000 яйца и може да доведе до болести, предавани от храната. Освен да гарантирате, че яйцата са напълно сварени, важно е да запомните, че за да останат безопасни за консумация, те трябва да се съхраняват в хладилник.

Вижте още: Какво значат етикетите на яйцата и как да изберете

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама