За повечето от нас дъската със сирене и колбаси е перфектният ордьовър - приятна за селекция от мезета за гостите преди вечеря. Но според французите мястото на сиренето е след хранене. Всъщност, и други европейци комбинират сирена с напитки след вечеря: британски стилтън и порто или испански гароча и шери.
Каква е разликата между саламура и марината?
И така, защо толкова много европейци ядат сирене след вечеря, вместо преди това? Има няколко добри причини. Като за начало, пикантността може да си отива по-добре с напитките след вечеря, защото им помага да разкрият сладостта си, без това да оказва влияние на кръвната ви захар. А ако вече сте се нахранили, е по-малко вероятно да „залъжете“ с луксозни сирена.
Трябва да знаете и че сиренето е алкално – тоест то неутрализира киселините в храната, подпомагайки храносмилането. Една от киселините в меките сирена като бри и камембер е конюгираната линолова киселина, която е свързана с намалено възпаление и по-здрава имунна система – една от многото причини да ядете повече козе сирене.