Прасковите са обичан летен плод. Ако обаче не ги харесвате твърди и предпочитате да си ги хапвате по-меки и сочни, ето как да ускорите процеса на зреене.
1. С хартиената торба
Материали: кафява хартиена торбичка и ябълка или банан (по избор).
Стъпки: Поставете прасковите в хартиения плик и сгънете горната част. Ако добавите ябълка или банан, тези плодове отделят газ етилен, който ускорява узряването. Проверявайте ежедневно.
Вижте още: Каква е разликата между праскови и нектарини
2. Топло място в кухнята
Материали: плот или перваз на прозорец.
Стъпки: Поставете прасковите със стъблото надолу на топло място в кухнята. Завъртете от време на време.
3. Метод с купа с ориз
Материали: Купа неварен ориз.
Стъпки: Заровете прасковите в ориза. Оризът помага за разпределянето на етиленов газ около прасковата, ускорявайки процеса на зреене. Проверявайте редовно.
4. Избягвайте хладилника
Забележка: Хладилникът спира процеса на зреене. Така че, ако вашите праскови са все още твърди, не ги слагайте в хладилника. След като узреят и искате да забавите по-нататъшното узряване, можете да ги охладите.
Ползи от консумацията на праскови
Прасковите подобряват имунната система
Имунната ти система ще извлече ползи по три различни начина, когато хапвате праскови. С една средно голяма праскова ще си набавите и цели 15% от препоръчителната дневна доза витамин С, отговорен за производството и правилното функциониране на клетките. Ще получите и около 10% витамин А – той подсилва мембраните на клетките от респираторния тракт, като така предпазва от навлизането на микроби в кръвния поток. В допълнение, прасковите съдържат и естествени антимикробни качества, които също работят в посока на по-добрия ни имунитет
В прасковите се съдържат лутеин и зеаксантин, които защитават ретината и намаляват риска от макулна дегенерация и катаракта. В допълнение, наличният витамин А също работи в посока по-доброто здраве на очите ни – тъй като хроничната липса на витамина може да доведе до загуба на способността за нощно виждане.
Вижте още: Трябва да го опитате: Рецепта за домашно сладко от праскови
Прасковите са добри за контрол върху теглото
В посока поддържане на здравословно тегло работят антиоксидантите в прасковите, които контролират нивата на кръвната захар и инсулина, както и съдържанието на фибри и вода, които усилват усещането за ситост. Освен това, естествената сладост на прасковите ни е достатъчна, за да ни спре от това да посегнем към много по-калорични десерти.
И ще се погрижат за мозъка ви
Свободните радикали и уврежданията, които причиняват върху клетките, са една от водещите причини за появата на неврогенеративни заболявания от рода на Алцхаймер. Антиоксидантите, съдържащи се в прасковите, се борят с оксидативния стрес, като така намаляват риска от увреждания и подобряват функционалността на мозъка.
Полезни са за контрола върху кръвното налягане
С една праскова получаваме около 8% от дневната доза калий – минерал, който поддържа кръвното налягане в норма. Калият е естествен диуретик и спомага за извеждането на излишната течност и сол от организма, като така намалява напрежението върху сърцето и артериите.