Дом за възрастни хора – трудно, но правилно решение


Дом за възрастни хора – трудно, но правилно решение
Снимка: villaswiss.com

Когато избирате дом за възрастни за любим човек, трябва да обърнете внимание на степента на адаптация на сградата към специфичните изисквания на възрастни хора и хора с увреждания, както и други удобства като легла и матраци, предназначени за продължителна грижа, правилно подредена баня, пространства без архитектурни бариери.

Добре е, ако можете да поставите любимия фотьойл или маса в стаята на вашия любим човек, за да може той се чувства по-„у дома си“.

Процедурите за безопасност при приемане на нов обитател се превърнаха във много важен аспект от функционирането на старческите домове, където живеят възрастни хора, които са изложени на най-висок риск. Основните елементи, предотвратяващи заразяването с Covid-19, са личните предпазни средства, използвани от служителите, извършването на тестове, зоните с ограничен достъп със специален персонал, а също така и психологическата подкрепа.

Контактът със семейството е много важен

Хората, които не са в състояние да посрещнат нуждите на зависими роднини денонощно, избират най-добрият вариант - да поверят болният на професионалните грижи на специалистите, работещи в дом за възрастни хора Вила Швейцария . И все пак много често те се чувстват виновни и изпитват угризения. Ето защо е много важно да се проверят възможностите за контакт и предоставяне на информация на семейството за настаненият в дома, както и възможността за редовни посещения.

Ето какво разказва за своето трудно, но в крайна сметка правилно решение, човек, който е настанил дядо си в дом за възрастни хора:

„Болестта на дядо ни дойде като гръм от ясно небе ... Един ден той излезе от къщата и не се върна. Търсихме го пет часа. Тогава баба ни каза, че не за първи път дядо се губи и често има проблеми с паметта - не разпознава съседите, а понякога дори и нея ... Лекарят ни обясни, че това са симптоми, типични за болестта на Алцхаймер и че за съжаление състоянието на дядо ще се влошава. Знаехме, че нито аз, поради факта, че постоянно отсъствам по работа, нито майка ми, която има проблеми с гърба, можем да гледаме постоянно дядо ми. Започнах да отварям темата сред приятелите си и се оказа, че майката на приятеля ми живее щастливо в дом за възрастни хора вече повече от четири години. Когато им се обадих се оказа, че гледат и хора с деменция. Така отидохме да се уверим, че мястото е добро с цялото семейство. Бяхме възхитени от семейната атмосфера, активността на възрастните хора и любезността на персонала. Дядо с радост се премести тук. За съжаление не можем да го посещаваме толкова често, колкото преди епидемията, но поддържаме постоянна връзка по телефона. Той е добре и това е най-важното за нас.“

Ето защо, когато търсите дом за възрастни хора за да настаните там най-близкия си човек, добре е да отидете на място, за да видите условията, в които живеят обитателите, да говорите с персонала и да прочетете графика и изискванията. Познаването на мястото, където ще настаните вашият любим човек, ще улесни правилния избор и ще намали стреса, свързан с това толкова трудно решение.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама