Храната в самолета няма най-добрата репутация. Ако някога сте опитвали опциите за хранене по време на полет, предлагани от авиокомпаниите, няма да сте сами в намирането на ястията за доста безвкусни или по друг начин непривлекателни.
Дори храната, която пътниците вземат на борда, e по-малко вкуснa на 10 000 метра. Означава ли това, че тя има различен вкус в небето?
Въздухът на борда влияе на вкуса
Научно доказано е, че храната наистина има различен вкус, когато летите. Това явление не се дължи на промяна в самата храна, а по-скоро на начина, по който човешкото тяло реагира на околната среда в самолета.
Това има различни аспекти – на първо място, ниска влажност. Въздухът в самолета може да е по-сух от въздуха в пустинята и това оказва влияние върху обонянието, което върви ръка за ръка с вкуса.
Той посочи проучвания от института Fraunhofer, които изследват възприятията на хората за вкуса на определени храни и напитки, докато са в летателен симулатор, който възпроизвежда средата на въздушната кабина.
Вижте още: Ето защо стюардесите всъщност поздравяват пътниците (ВИДЕО)
Дехидратирането може да повлияе на начина, по който вкусваме храната. Също така фактори като много сух въздух и по-ниско въздушно налягане могат да повлияят на обонянието и вкусовите ни рецептори. Храните могат да имат по-мек вкус, а вкусът на захар и сол може да бъде приглушен.
Според данните на института Fraunhofer средата в самолета намалява чувствителността на вкусовите ни рецептори с около 30%.
По-голямата надморска височина и по-ниското атмосферно налягане могат да намалят нивата на кислород в кръвта ви и да изсушат носните ви проходи, възпрепятствайки обонятелните ви рецептори. Някои сравняват това преживяване с ядене, когато сте настинали.