Често срещани символи в иконите


Често срещани символи в иконите
Снимка: Община Тетевен

Иконографските изображения са предмет на Канона, който е създаден по времето на Източната римска империя, позната още като Византия. Съвсем нормално е Канонът да търпи някакви незначителни промени заради националните особености на различните православни страни и дори има много примери за това. По същество обаче в иконите има символи, които са изначални и са свързани конкретно с духовния свят, който изобразяват.

Нимб – стилизирано изображение на сияние около главата на светия на църквата. Стилизирано в смисъла, че е изобразено като перфектен кръг. Единствено нимбът над около Христовия образ има вписа кръг. Вътре са изписани буквите (o,w,n), които съставляват гръцката дума "(вечно) Съществуващият".

Три звезди – на челото и върху двете рамене, те са символи вървящи с образа на Богородица.

Кръст в ръката – символика напомняща на вярващите, че иконата пред която се намират е на мъченик загинал за вярата си в Христа.

Символи на конкретни светии и дейци на църквата – това са така наречените символи, които отличават с какво дадения светия е допринесъл за развитието на Христовата вяра. Така например свети Йоан Кукузел е нарисуван с музикално писмо в ръцете си, което символизира неговия земен творчески път свързан с църковните песнопения. Свети Панталеймон е изобразяван с ковчеже с медицински отвари и лъжичка, неговите атрибути символизиращи лечителските му способности. Така ако познавате житието на даден светия или пророк, още като видите иконата му, ще разпознаете символът продължение именно на живота, който е живял на земята.

Символи в букви – върху иконите или в самите иконостаси, в храмовото пространство има изобразени много буквени символи, които трудно се разбират. В православните икони те са предимно на гръцки език и означават името на изобразения светия или темата, в самата икона ако там е изобразен Христа.

Жестове с ръце – това е още един мощен символ с послание в самите икони. Най-силният е този, който Христос прави с благославящата си ръка. Самият жест показва буквите IC XC, съкращение от гръцката думи за Иисус Христос. В допълнение към основното послание, в жеста се крие и Светата Троица. Съединяването на палеца и безименния пръст пък пресъздават въплъщението на Христа в човешка форма, което обединява божествената и човешката природа.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама