Ако видите, че от пилето ви излиза бяло нещо, това означава


Ако видите, че от пилето ви излиза бяло нещо, това означава
Снимка: iStock

Ако редовно готвите пиле, несъмнено сте срещали "белите неща". Или, по-точно, извадили сте пилешки гърди от фурната и сте изкрещяли: "Какво по дяволите е това?!" Искахте пилето ви да изглежда вкусно и по някаква причина от него се отделя мистериозна бяла... слуз? Сок? Какво точно е това бяло нещо, което излиза от пилето?

Какво е това бяло нещо, което тече от пилето ви?

Пилето е източник на протеини, така че не трябва да е изненадващо, че бялото, което излиза от него, докато се готви, е точно това: протеин! Този естествен водоразтворим протеин се нарича албумин. Може да се намери в месото, млякото и яйцата.

За да разберете как този невидим протеин се превръща в бялото на пилето, е полезно да си представите присъствието му в яйцата - по-специално в белтъците, които са съставени предимно от вода и протеини. Помислете как са прозрачни, когато са сурови, но стават бели, след като са сготвени. Това е така, защото протеините коагулират, променяйки цвета и прозрачността. Е, същото се случва и с някои от соковете в пилето.

Точно като яйцата, соковете в суровото пиле също са направени от вода и протеини. Месото се свива, докато се готви, изстисквайки част от течността вътре в него. В тиган или на скара по-голямата част от тази течност се изпарява, когато влезе в контакт с висока температура. Но в среда като конвенционална фурна тази течност се събира и се готви. Наистина е обичайно, когато готвите на висока температура без много течност или мазнина, например ако печете обикновени пилешки гърди без кост и кожа.

Вижте още: Пилешки гърди или бутчета: Кое е по-полезно?

Кога това бяло нещо се появява най-често?

Всъщност няма толкова общо с метода на готвене, колкото със съхранението. Когато пилето е замразено, водата вътре в него се превръща в назъбени ледени кристали, които могат да пробият клетъчните стени, а клетките са пълни с вода и протеини. При размразяване течното съдържание на разкъсаните клетки се оттича в пространствата между мускулните влакна. А когато пилето се сготви, част от тази течност неминуемо ще изплува на повърхността, тъй като месото се стяга.

Вижте още: Защо никога НЕ трябва да миете пилето преди готвене

Безопасно ли е за ядене?

Бялото от външната страна на вашето пиле е същите сокове, които ще намерите вътре, които са напълно безопасни за ядене. Не се притеснявайте - вашето пиле не се е развалило!

Що се отнася до вкуса му, бялата слуз няма много вкус. В малки количества вероятно изобщо няма да забележите, че я ядете. Може да не изглежда привлекателно, но все пак е безопасно за ядене.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама