8 храни, които сме мили неправилно цял живот


8 храни, които сме мили неправилно цял живот
Снимка: iStock

Хората, които се грижат за здравето си, знаят, че е изключително важно да мият хранителните си продукти. Процесът изглежда наистина лесен: просто трябва да отворите крана и да изплакнете храната си. Но има няколко неща, които е важно да запомните.

Замразени плодове и зеленчуци

Замразените зеленчуци улесняват живота: просто ги слагате в тенджера и ги варите. Но трябва да знаете, че преди да ги замразите, зеленчуците се измиват с вода. Много хора не мият замразени продукти, преди да ги използват, и е добре, ако ще ги готвите на висока температура. Но ако предпочитате зеленчуците al dente, трябва да ги измиете старателно и да ги сготвите по същия начин като пресните зеленчуци, за да се отървете от замърсяванията и бактериите.

Ориз

Всички видове ориз трябва да се изплакнат 3-4 пъти преди готвене (особено дългозърнестият). Основната опасност не се крие в праха, а в нишестето, което покрива ориза. Това е нишестето, което кара ориза да се слепва и да изглежда неапетитен. Препоръчва се също така да изплакнете други зърна, съдържащи нишесте, като царевични или пшенични зърна, докато водата стане бистра.

Вижте още: Ето кога е хубаво да хапваме определени храни

Миди и стриди

Трябва да измиете старателно всички морски продукти в черупки, дори ако купувате замразени продукти, тъй като те могат да бъдат пълни с пясък. В противен случай ще изядете всички тези „отпадъци“. Не смятаме, че обичате да използвате пясък като подправка!

Мляко и млечни продукти

Препоръчително е да измиете опаковките на прясно мляко, кисело мляко и други течни продукти, преди да ги отворите. Стотици клиенти докосват тези опаковки, взимат ги и четат информацията на етикетите. Веднага след като отворим бутилката, бактериите от хора, които преди това са боравили с контейнера, могат лесно да влязат вътре.

Риба

Не е нужно да миете сурова риба, освен ако няма да я ядете сурова. Високите температури убиват всички бактерии и ако изплакнете сурова риба, има риск от разпространение на бактерии из цялата кухня. Имайте предвид, че трябва да измиете ръцете си, дъската за рязане и ножа след рязане.

Вижте още: 7 неподозирани храни, които крият огромно количество захар

Зеле

Независимо от вида на зелето, трябва да го измиете добре. Ако ще готвите карфиол, който всъщност е от същото семейство зеле, трябва да почистите всички кътчета и да го разделите на парчета. Ако искате да готвите червено или бяло зеле, трябва да премахнете горните 2 слоя, тъй като те могат да скрият мръсотия и прах. За да се отървете от насекоми и бактерии, поставете зелето в мивка, пълна с вода, добавете малко оцет и оставете за няколко минути. След това изплакнете зелето с чиста вода.

Напитки в кенчета

Не пийте от кенче, без първо да го измиете или поне да избършете горната част. Знаете, че всички кутии обикновено пътуват в прашни камиони и хората в магазините винаги ги пипат. Между другото, ако имате възможност, изсипете съдържанието в чаша.

Зеленолистни

Всички зеленолистни са изключително вкусни и здравословни. Но когато приготвяте маруля, например, не забравяйте да я изплакнете. За да се отървете от пясъка или мръсотията в листата, трябва да разкъсате марулята си със собствените си 2 ръце и да я оставите в чиста студена вода за няколко минути. След това трябва да извадите марулята, да я поставите в гевгир или върху чиста кухненска кърпа и да я оставите да изсъхне.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама